Само седмица след „Дивангейт“ Урсула фон дер Лайен бе замесена в нов скандал. Той би могъл да бъде наречен „Писмогейт“.

Оказа се, че председателят на Европейската комисия е допуснала нарушение на протокола, като е позволила шефът на кабинета ѝ Бьорн Зайберт да подпише от нейно име отказ на покана на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи „Политико“.

Зеленски поканил Фон дер Лайен в Киев през лятото на тържествата за 30 години от независимостта на страната му. Тогава е планирана и първата среща „Кримска платформа“, която трябва да покаже международната солидарност срещу руската окупация на полуострова.

Зайберт изпратил отговора с отказ, подписан лично от него, твърдят дипломати от ЕС. В него той изразявал от името на Фон дер Лайен съжаление, че не може да присъства. Протоколът изисква отговорът да бъде подписан от председателя на ЕК.

Отхвърлянето на поканата може да породи нови съмнения относно ангажиментите на Фон дер Лайен да демонстрира подкрепата си към Украйна в момент на незапомнено струпване на руските войски край границата между двете страни, коментира „Политико“.

Съмнение предизвикал и мотивът за отказа – претоварената програма на председателя. Тържествата са предвидени за 23 и 24 август, когато всички европейски институции са в лятна ваканция.

Любопитното е, че писмото на Зайберт е с дата 7 април. Само ден по-рано – на 6 април, избухна „Дивангейт“. Тогава Урсула фон дер Лайен заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел бе на посещение в Турция. Фон дер Лайен бе унизена от президента Реджеп Ердоган, който я прати да седне на диван встрани и осигури кресло до себе си само за Мишел. Шефът на Европейския съвет изрази по-късно съжаление, че не е реагирал подобаващо.

Друг интересен факт е, че Шарл Мишел също е бил поканен на тържествата в Украйна, при това преди Урсула фон дер Лайен. Това станало още преди месец, когато той посети фронтовата линия в Донбас. Мишел бил въодушевен от поканата и дори заявил, че е готов да промени при необходимост плановете си за ваканцията.

Писмото с отказа наистина е подписано от Бьорн Зайберт, но не е изпратено, заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер. Фон дер Лайен не е могла да го подпише, тъй като тогава е била на посещения в Турция и Йордания. Сега предстои тя да сложи подписа си и писмото ще бъде изпратено на украинската страна.

Урсула фон дер Лайен няма да присъства на тържествата в Киев, допълни Мамер. Но увери, че Комисията ще бъде представена „на подходящо равнище“. И допълни, че и ЕК, и Общността винаги са били на страната на Украйна.