Москва осъжда стремежите на Вашингтон към санкции и ще отговори на тях на принципа на реципрочност, за да осигури най-добре своите интереси. Това съобщи в четвъртък Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, цитиран от ТАСС .

„Осъждаме всякакви стремежи към санкции, считаме ги за незаконни. Във всеки случай принципът на реципрочност по този въпрос е в сила, за да можем най-добре да гарантираме нашите интереси“, каза говорителят на Кремъл.

Той нарече съобщенията в американските медии за нови санкции срещу Москва вероятно „изтичане“ на информация, като добави, че „няма дим без огън“.

„Засега няма да коментираме вестникарски съобщения. Ще изчакаме да бъдат обявени конкретни решения на официален Вашингтон. Разбира се, не бихме искали да действаме по ленинската формула „една крачка напред - две крачки назад“ в нашите двустранни отношения“, каза Песков.

Среща между Путин и Байдън

Песков каза още, че вероятните нови санкции на САЩ няма да улеснят срещата между руския и американския президент Владимир Путин и Джо Байдън.

„Това, че обсъжданите вероятни санкции по никакъв начин няма да допринесат за такава среща, е недвусмислено“, заяви още говорителят на Кремъл. 

По думите му дали мерките „ще попречат на такава среща ще реши президентът на Русия“.

През следващите няколко седмици няма да е възможно да се уреди двустранна среща, добави Песков.

„Двустранна среща, разбира се, няма да може да бъде организирана толкова бързо. Този въпрос все още е в процес на анализ“, каза Песков, коментирайки неотдавнашното предложение на Байдън за такава среща в трета страна.

Говорителят добави, че най-вероятно „говорим за климатична среща на върха, насрочена за следващата седмица“.

Във вторник Путин и Байдън проведоха втори телефонен разговор по инициатива на Вашингтон, откакто новият американски президент встъпи в длъжност. Според Кремъл лидерите обсъдили задълбочено състоянието на двустранните отношения и редица международни въпроси. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън уточни по-късно, че по време на този разговор с Путин Байдън му е предложил да се срещнат през следващите седмици.

За санкциите

По-рано днес „Ню Йорк таймс“, „Уолстрийт джърнъл“, Блумбърг и Ройтерс съобщиха, че новите американски санкции, които се очаква да бъдат обявени по-късно днес, могат да засегнат няколко десетки физически и юридически лица и да включат ограничения, свързани с държавния дълг на Русия. Очаква се по-специално да бъде въведена забрана американски финансови институции да купуват руски дългови ценни книжа пряко от централната банка и от министерството на финансите на Русия и суверенния ѝ фонд.

Източници на Блумбърг са казали също, че американските власти възнамеряват да изгонят десет руски служители и дипломати от страната.