САЩ се очаква да наложат днес нови санкции срещу Русия заради опитите ѝ за намеса в американските президентски избори миналия ноември чрез кибератаки и други "незаконни действия", съобщават международните медии.

"Ню Йорк таймс" и "Уолстрийт джърнъл" пишат, че мерките ще засегнат държавния дълг на Русия. Това означава, че американските финансови институции няма да могат да купуват държавни облигации от Централната банка на Русия, Министерството на финансите и Фонда за национално благосъстояние.

Източници на Блумбърг съобщават, че около дузина руснаци ще бъдат санкционирани, включително правителствени и разузнавателни служители, както и 20 организации.

Според Ройтерс, цитирана от руския бизнес портал РБК, мерките ще засегнат 30 компании.

Освен това агенциите съобщават, че се очаква САЩ да изгонят десет руски дипломати от страната. "Политико" пише, че в новия пакет от ограничения няма да има мерки срещу газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия по дъното на Балтийско море, който е пред завършване.

Санкциите са подготвени в координация с европейските съюзници на САЩ, предаде Си Ен Ен.

РБК коментира, че един от въпросите днес е дали санкциите ще повлияят на перспективата за среща, която Джо Байдън предложи на Владимир Путин.

Държавният секретар Антъни Блинкън каза, че Байдън е предложил на Путин среща "през ​​следващите седмици", а не месеци, както Белият дом съобщи по-рано.