„Руската армия е доста модернизирана и може да нанесе сериозни вреди на Беларус, Украйна, Грузия. Но няма шанс срещу НАТО. Това, което Русия има като военна сила, е, че тя не се интересува от загубата на животи. Това е голямата разлика между нея и НАТО. Русия е страна с авторитарен режим, при който загубата на войнишки животи е по-маловажна, отколкото на Запад. И тази готовност да бъдат жертвани животи е много важно оръжие“

Това мнение изказа известният руски икономист Сергей Гуриев – някогашен приближен на Кремъл, избягал във Франция през 2013 г.

Той говори пред Подкомисията по правата на човека в Европейския парламент.

На евродепутатски въпрос Гуриев отговори, че не знае дали президентът Владимир Путин има оръжие, с което би могъл да застраши Запада. И изтъкна, че засега всички са виждали само анимации и реклама.

Все пак в областта на конвенционалните оръжия Русия е световна суперсила, предупреди беглецът. Тя е в състояние да анексира още територии от Украйна.

Това, на което Москва не може да издържи, са нови и повече санкции. Режимът се бои от секторни мерки срещу големи компании, срещу държавния дълг на страната.

Спад на популярността на Путин ⇒ стагнация

Руската икономика е растяла бързо през първите 10 години на века, смята Гуриев. Тогава и Путин е имал популярност.

Когато обаче режимът се развил в недемократична посока, нещата се променили. Някъде в края на първото десетилетие на века предпоставките за растеж изчезнали. Спаднала и порпулярността на президента.

„Ако погледнете развитието на руската икономика, тя се възстанови бързо от финансовата криза 2008-2009 г. След това обаче растежът почна да спада до 1 на сто годишно. Докато първите години ръстът бе 7 процента годишно“, изтъкна икономистът.

А от 2013 г цялостният растеж е по-малко от средно по 1 процент на година.

Но по-важното е, че доходите на руските домакинства след компенсациите от правителството са с 10 на сто по-ниски, отколкото през 2013 г.

„Стагнацията вървеше ръка за ръка със спада на популярността на Путин“, обобщи Гуриев.

За западните санкции

Санкциите, наложени от Запада, нанасят твърде слаби щети на руската икономика и  довеждат до годишен спад едва от 0,2 на сто. Същевременно обаче тези ерки изпращат сигнали на потенциалните инвеститори, че Русия е токсично място за вложения, изтъкна руският експерт. Но това не плаши управниците.

„Представителите на руското правителство и Путин не са глупави. Те разбират, че липсата на върховенство на закона и инвестиции се отразяват зле на растежа. За тях възможността да останат на власт е да използват съдебната система, за да запазят управлението. Правителството разбира защо няма инвестиции, но съзнателно прави своя избор. Той е съвсем преднамерен. Това е начин правителството да контролира икономиката, да не допуска конкуренцията. Това му помага да остане на власт за сметка на растежа“, каза Сергей Гуриев.

Той е категоричен, че руските граждани биха спечелили, ако се премине към по-отворен, по-европейски и некорумпиран режим. Точно това обаче е в разрез с интересите на управляващите. Затова те използват целия инструментариум от репресивни и антидемократични мерки.

Дори да бъдат наложени санкции, руското правителство ще преразпредели тежестта от тях и ще я прехвърли от хората, към които те са насочени, към пенсионерите и цялото общество.

Алексей Навални и хората му са напълно наясно за какво става дума, като настояват ЕС да санкционира руските олигарси, продължи Сергей Гуриев. Защото Путин се страхува от целенасочените санкции. Той отлично знае, че в такава ситуация антуражът му може да се обърне срещу него.

ЕС пък трябва да прилага собствените си закони срещу корупцията и прането на пари. Руският режим използва пари, за да подкопае западните демокрации демокрации. И затова Западът трябва да работи срещу нахлуването на руски пари в Европа.

Режимът не е съветски. Има само неколкостотин политзатворници

Въпреки всичко режимът на Путин обаче не е съветски, изтъкна Гуриев. В страната няма хиляди политзатворници. Те са само неколкостотин.

Има и цензура, но тя не е сталинистка. В момента в Русия цари т.нар. информационна автокрация.

„Това е авторитарен режим, който не може да бъде сменен с избори. Идеята за изборите в Русия е те да се провеждат за шоу и да се печелят. Ако има заплаха,  не се допускат кандидати на опозицията. Не бива да правим грешката и да считаме този режим за демократичен“, призова емигрантът.

Как може да бъде свален режимът

Тази задача е много трудна, тъй като самият Путине избрал елитите, смята Сергей Гуриев.

„Те няма да се обърнат срещу него, страх ги е. Ако направят такива опития, или ще бъдат отровени, или отстранени. Вече трима бивши министри са в затвора, олигарси - също. Други са под домашен арест. Всички те бяха заподозрени в затовор. Ако не си корумпиран, в Русия това не е престъпление. Но липсата на лоялност е“, посочи беглецът.

По този начин Путин се разправил и с хора, видели алтернатива в управлението на Дмитрий Медведев, който бе президент за един мандат в периода 2008-2012 г. Такъв е случаят с олигарха Владимир Евтушенков. През 2014 г той бил поставен под домашен арест, а бизнесът му бил отнет в полза на държавната петролна компания „Роснефт“.

Грехът на Евтушенков бил, че искал втори мандат за Медведев. Това накарало Путин да промени и руската конституция, според която вече може да управлява на практика цял живот.

Днес „лейтенантите“ на руския президент се страхуват, че ако той  си отиде, ще настъпи хаос и неяснота, които ще струват скъпо на всички тях.

„В крайна сметка обаче аз смятам, че протестите ще свалят режима. Но дали Путин ще го доживее или не на власт, не е ясно“, заключи Гуриев.