Санкции срещу руския дълг. Такава реакция на Запада в отговор на евентуална нова руска агресия срещу Украйна препоръчва в коментар "Политико". В началото на март "Блумбърг" съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън обмисля такава мярка.

Санкции срещу дълга на Русия означават правителството да забрани на държавни структури и на бизнеса да купуват руски дългови облигации от международните финансови пазари. 

Това би било тежък удар за Москва след икономическия спад, предизвикан от рецесията. Бедността и неравенствата наред с корупцията и нарушаването на правата и свободите са главните причини за все по-гласовитото протестно движение срещу президента Владимир Путин.

Руският дълг попадне под американски или координирани западни санкци, инвеститорите ще побързат да се освободят от него. Ще последват разпродажби, т.е. голямо предлагане при намалено търсене, което означава сриване на цената на облигациите и покачване на тяхната доходност (т.е. дължимата лихва).

Това не само би затруднило финансирането на руското правителство, но и би увеличило тежестта на вече съществуващото дългово бреме, което то е поело. Такава ситуация прави неизбежни непопулярните фискални и социални мерки, които пък подяждат подкрепата за властващите.

Разбира се, този сценарий би могъл да не се осъществи, но да послужи за предупреждение какво я чака, ако прегази Украйна. Днес зам.-началникът на администрацията на Путин Дмитрий Козак заяви пред ТАСС, че евентуално възобновяване на боевете в Донбас би било "началото на края на Украйна". Нарушенията на прекратяването на огъня по линията на съприкосновение между украинската армия и сепаратистите напоследък зачестиха и страните си разменят обвинения, че се опитват да предизвикат възобновяване на конфликта с пълна сила.

В прословутото си интервю за Ей Би Си, в което се съгласи, че Путин е "убиец", Байдън недвусмислено предупреди, че руският президент "ще плати цена" за опитите на страната му да се меси в американските президентски избори, за кибершпионажа и за употребата на химическо оръжие срещу опоненти в чужбина и за мачкането на опозицията в лицето на изпратения в изправителна колония Алексей Навални.

С повтарящата се в публичното пространство идея за санкции срещу руския дълг "цената", която тогава Байдън не уточни, започва да добива очертания.

Днес "Политико" съобщава и че той се готви да назначи специален представител, натоварен да убеди европейците - на първо място Германия - да изоставят почти завършения проект за газопровод "Северен поток-2" - мощен икономически лост, с който критиците му твърдят, че Путин може да упражнява и политическо влияние върху Европа.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес заяви, че Русия трябва да е готова за най-лошия възможен сценарий по отношение на налаганите от САЩ санкции, заради, по думите му, враждебната и непредсказуема политика на Вашингтон, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

САЩ заплашиха да наложат нови санкции на Москва заради отношението към хвърления в затвора опозиционен лидер Алексей Навални и други проблеми, припомни агенцията. Това постави под натиск курса на рублата и котировките на руските пазари.

"Враждебността и непредсказуемостта на действията на САЩ ни карат да сме принципно готови за най-лошите сценарии", заяви Песков.

Отношенията между Русия и САЩ рязко се влошиха миналия месец, когато Русия отзова посланика си във Вашингтон, след горецитираното интервю на Байдън.

Руският външен министър Сергей Лавров, който е на посещение в Казахстан, заяви, че политиката на Вашингтон поражда безизходица в двустранните отношения.

"Може да се каже, че такава политика на САЩ към Русия води до абсолютна безизходица и дори може да се каже, че е глупава", заяви Лавров, цитиран от ТАСС.

Той отбеляза, че "дори провашингтонска структура като Атлантическия съвет вече публикува материали, в които критикува тази линия на САЩ към Русия".