Германските здравни власти препоръчаха на хората под 60 години с поставена първа доза от ваксината на компанията "АстраЗенека" да ползват друга ваксина за втората си доза поради опасения от тромби, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министерството на здравеопазването заяви днес, че препоръчва на хората в тази категория да си поставят втора доза от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", или от тази на "Модерна".

То обаче уточни, че в отделни случаи по-млади хора, желаещи втора доза от препарата на "АстраЗенека", може да бъдат ваксинирани с него, стига да е направена внимателна оценка на медицинския риск при тях. Това важи и за хора под 60 години от високорискови групи, които все още чакат за първа доза.

Съобщения за редки случаи на тромби при хора, които са се ваксинирали с препарата на "АстраЗенека", накараха Германия и няколко други страни от 27-членния Европейски съюз да ограничат използването на тази ваксина до по-възрастните групи от населението, за които има по-голям риск да се разболеят тежко при заразяване с новия коронавирус, припомня АП.