"Надзорният съвет" на Facebook, орган, който Марк Зукърбърг създаде миналата година с ограничени правомощия, ще може да разглежда обжалвания по отказ от страна на социалната мрежа да бъде изтрита конкретна публикация, съобщи TechCrunch.

До момента Надзорният съвет, съставен от независими, но подбрани членове от цял свят, разглеждаше само случаи на премахнати от модераторите на Зукърбърг постове и можеше да отменя такива решения.

Сега вече ще може да се налагат и премахвания на постове от съвета, което е на практика по-важно, тъй като Facebook има финансова полза от скандалните, но популярни постове - те задвижват повече трафик.

Решенията на съвета, в който членуват специалисти по свобода на словото, съдии от съдилища за правата на човека, журналисти, професори по право и други, са обвързващи за Facebook, но не и за тяхната политика. Това означава, че съветът може да взема решения за отделни постове, но тези решения не създават прецедент за правилата на социалната мрежа. Същото важи и за Instagram, който също е под тяхна юрисдикция.

Опцията за обжалване ще се появи постепенно в различни части на света. Не е ясно какви обеми от обжалвания ще могат да бъдат разглеждани от съвет, съставен само от 20 активни професионалисти, но разширяването на правомощията им е поредната отстъпка на Зукърбърг.