Facebook обмисля да остави профила на американския президент Доналд Тръмп блокиран за постоянно. Главният оперативен директор на социалната мрежа Шерил Сандбърг обяви пред Ройтерс, че компанията е "доволна" от предприетите действия и не планира скоро да отвори акаунта на държавния глава.

"Това показва, че президентът не е над нашите условия (за ползване на платформата)", обясни Сандбърг.

По-рано Марк Зукърбърг оповести, че профилите на Тръмп във Facebook и Instagram ще бъдат блокирани поне до датата на инаугурацията на избрания за президент Джо Байдън - 20 януари.

Facebook също изтрива съдържанието, в което е употребен изразът "Спрете кражбата" (Stop the steal) - събирателният вик на привържениците на републиканеца, които твърдят без доказателства, че е имало измами на изборите през 2020 г.

Постовете, които подкрепят движението "Спрете кражбата", ще бъдат премахнати от платформата, докато публикациите, неутрално обсъждащи или критикуващи фразата, ще останат.

Промяната в политиката на социалната мрежа цели да ограничи дезинформацията и подстрекаването към насилие във Facebook, след като привърженици на Тръмп нахлуха в сградата на Капитолия в сряда. Социалните мрежи традиционно поддържаха либерална визия относно речта, публикувана от политици, поддържайки тезата, че хората имат право да следят изявленията на своите лидери.

Но след демонстрациите повечето социални медийни платформи премахнаха акаунта на Тръмп и засилиха прилагането на политиките срещу дезинформация.

"Заради продължаващите опити за организиране на протести срещу резултата от президентските избори в САЩ, които могат да доведат до насилие, и употребата на термина ("спрете кражбата") от участниците в насилието в сряда във Вашингтон, ние предприемаме тази допълнителна стъпка в подготовката за встъпването в длъжност (на Байдън)", заяви Facebook в публикация в блог.

Twitter, любимата социална мрежа на Тръмп, изтри профила на президента миналия петък. Държавният глава също е "персона нон грата" в Reddit, Youtube, Pinterest и TikTok.