Алексей Навални заведе дело срещу Изправителна колония-2 край Владимир, където е затворен, защото администрацията ѝ не му дала да чете Корана, свещената книга на мюсюлманите.

Опозиционният лидер написа в "Инстаграм", че когато го изпратили в лагера край Покров, на 85 км източно от Москва, той взел със себе си куп книги и още толкова поръчал, за да се самоусъвършенства, докато излежава присъдата си от 2 години и 7 месеца.

"Кой би си помислил, че за първи път ще съдя колонията си заради Корана. Да, да. Не заради отказа им да приемат лекар (причината за моята гладна стачка), не заради условията на задържане, а заради Свещената книга на мюсюлманите - написа главният критик на руския президент Владимир Путин. - Въпросът е, че не ми дават моя Коран. И това ме ядосва. Когато за първи път бях в затвора, направих списък с подобрения у себе си, които ще се опитам да направя най-накрая. Една от точките: дълбоко изучаване и разбиране на Корана и Сунната на Пророка".

Администрацията отказала да даде на Навални книгите му, включително и Корана, с аргумента, че всяка книга трябва да се провери за екстремизъм, пише той и цитира диалога си с началството:

- Вие и Корана ли ще проверявате за екстремизъм? Но това е глупаво и незаконно!

- Всяка книга трябва да бъде проверена за екстремизъм. В отряда ви има телевизор, защо не го погледате?

Навални пише още, че води този диалог от месец безрезултатно. Написал е поредното си оплакване до шефовете и после подал заявление в съда.

Добавя, че вече 13 дни е в гладна стачка и "настроението му е философско".

"Ето. Книгите са всичко за нас. И ако за правото да четем, трябва да се съдим, ще се съдим", пише той, добавяйки в послепис, че администрацията още не знае, че е поръчал и юдейската Тора.

Навални в момента е в лечебницата на колонията, където го преместиха след медицински преглед, който установи, че страда от хернии и протрузии. Той дълго се оплакваше от болки в гърба и изгубена чувствителност в краката.

Навални беше арестуван веднага, след като кацна със самолет на летище Шереметиево край Москва на 17 януари т. г. Той пристигна от Германия, където се лекува пет месеца, след като миналия август беше отровен в родината си с нервнопаралитичния агент новичок. Руски съд трансформира в ефективна негова условна присъда за измама от 2014 г. Причината - не се явявал за задължителни регистрации във ФСИН, съгласно изискванията на изпитателния му срок, докато бил в Германия.
 
Европейският съд по правата на човека в Страсбург беше обявил условната присъда на Навални за незаконна и наредил на Русия да му изплати обезщетение. Съдът в Москва отказа да изпълни решението на съда в Страсбург, макар то да е обвързващо за Русия, защото тя членува в Съвета на Европа.