В наказателната колония, където е затворен руският опозиционер Алексей Навални, върлува туберкулоза, съобщава той в последния си постинг в Инстаграм.

"Вчера: гледахме по всички телевизионни канали репортажи как лежа в най-добрата колония с идеални условия и с храна като в ресторант",  пише Навални. "Днес: вече трети човек от моя отряд в последно време е хоспитализиран с туберкулоза. В отряда сме 15 души, т.е. 20% от числеността му боледува, това е много по-високо от епидемиологичния праг".

Той добавя, че началството се безпокои само от това как да скрие статистиката.⠀

По думите му хигиенните условия в колонията са ужасни, липсват лекарства, а чиниите, в които сипват затворническата храна са "кошмарни".

"Изобщо, удивен съм, че тук го няма вирусът на ебола", пише опозиционерът.

Той се надсмива над официалните инструкции към затворниците да укрепват имунитета си си със силна храна, като отбелязва, че от месото от менюто им е откраднато още в Москва, маслото и зеленчуците - в областния център Владимир, "а на място, в Покров са отмъкнали по домовете последните трохи, оставяйки на зеките (затворниците - б.р.) каша, тип "лепило" и премръзнали картофи".

"Така че за всички тези репортажи отговорът е прост: там няма нито дума истина. Нито в голямото, нито в дреболиите", пише Навални. А кореспондентите на путинските канали аз каня да пренощуват в нашия "идеален затвор" с кашлящ зек на съседното легло. Дори редом с мене. Цитирам официалните данни от днешното мерене на температурата: "Навални А.А., силна кашлица, температура 38,1. Но има и светла страна: казват, че "клин клин избива". Ако имам туберкулозка, може би тя ще прогони болката в гърба и безчувствеността на краката".

Миналата седмица Навални обяви гладна стачка с искане да бъде прегледан от специалист поради влошаващото му се здравословно състояние.

 
Критикът на Путин излежава присъда от 2 години и 7 месеца лишаване от свобода в Изправителната колония №2 в Покров, Владимирска област, на 85 км източно от Москва. Той има статут на "склонен към бягство",  който оспорва в жалба до прокуратурата, защото заради този статут е подложен и на всекидневно лишаване от сън. По осем пъти нощем тъмничар го буди и го снима, докладвайки, че не е избягал.
 
По-миналата седмица в. "Комерсант" цитира невролог, според когото животът на Навални не е в опасност, но може да се наложи той да бъде опериран заради неврологичен проблем, засягащ гръбнака и краката. В същото време Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) съобщи, че опозиционерът е бил прегледан и състоянието му се оценява като "задоволително". Самият той твърди, че в затвора го лекуват само с ибупрофен.
 
Навални беше арестуван, веднага след като кацна със самолет на летище Шереметиево край Москва на 17 януари т. г. Той пристигна от Германия, където се лекува пет месеца, след като миналия август беше отровен в родината си с нервнопаралитичния агент новичок. Руски съд трансформира в ефективна негова условна присъда за измама от 2014 г. Причината - не се явявал за задължителни регистрации във ФСИН, съгласно изискванията на изпитателния му срок, докато бил в Германия.
 
Европейският съд по правата на човека в Страсбург беше обявил условната присъда на Навални за незаконна и наредил на Русия да му изплати обезщетение. Съдът в Москва отказа да изпълни решението на съда в Страсбург, макар то да е обвързващо за Русия, защото тя членува в Съвета на Европа.