Тайван обяви, че "рекорден брой" китайски военни самолети са нахлули във въздушното пространство на острова в понеделник, предаде Би Би Си. Министерството на отбраната заяви, че 25 самолета са навлезли в тайванската зона за идентификация на ПВО.

Демонстрация с толкова голям брой бойни самолети не се е провеждала през последната година. Пекин разглежда Тайван като отцепена провинция, докато островът се възприема за суверенна държава.

Най-новата китайска мисия е включвала 18 бойни самолета, 4 бомбардировача, които могат да пренасят ядрено оръжие, 2 противоподводни самолета и самолет със система за далечно радиолокационно откриване и управление, съобщи Тайван.

Министерството на отбраната добави, че е изпратило бойни самолети, за да предупредят нарушителите, докато ракетните системи са били поставени в готовност.

През последните месеци Китай извършва редовни полети над международните води между южната част на Тайван и контролираните от Тайпе острови Пратас в Южнокитайско море.

Последната провокация бе изпълнена ден след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че САЩ са загрижени от "все по-агресивните действия" на Китай спрямо Тайван.

В интервю за NBC той подчерта, че Америка има правен ангажимент към Тайван. Блинкън отбеляза, че Вашингтон ще "се увери, че Тайван има способността да се защитава", като добави, че би било "сериозна грешка за всеки, който се опита да промени статуквото чрез сила".

Според анализатори Пекин прогнозира, че Тайпе постепенно се приближава до етап, в който възнамерява да оповести официална декларация за независимост и иска да отправи недвусмислени сигнали към президентката Цай Ингвен да не предприема стъпки в тази посока.

Цай обаче многократно е казвала, че Тайван вече е независима държава, което прави всяка формална декларация ненужна.

Островът има своя конституция, военни и демократично избрани лидери.

Китай не изключва вероятността да използва сила, за да присъедини Тайван към територията си.