Германското правителство прие днес промяна в закона за защита от инфекциите, с който ще налага общи мерки срещу пандемията в цялата страна.

Такива ще са например забраната за излизане навън между 21 и 5 часа и ограничаването на контакти с хора извън домакинството.

Промяната в закона иззема правомощията на отделните провинции, когато новозаразените надхвърлят 100 души на население от 100 000 в рамките на една седмица. Тогава мерки за ограничаване на разпространението на болестта ще се налагат директно от федералното правителство в Берлин и те ще важат за всички провинции.

На първо място такава мярка е забраната за напускане на дома между 21 и 5 часа. Затварянето на всички магазини и ограничаването на контактите с хора извън собственото домакинство също ще са обща мярка. Заради скока в броя на заразените през последните дни се очаква Берлин да наложи тези мерки в най-скоро време. Преди това промяната в закона трябва да се обсъди от парламентарните фракции в Бундестага и спешно да бъдат подложени на гласуване в парламента.