От понеделник в Берлин влизат в сила нови ограничения заради пандемията. Достъп до обществени места, ресторанти, спортни зали и културни институции ще имат само ваксинирани и преболедували. Тестът вече не е достатъчен.

Берлинският сенат реши новите правила да влязат в сила още от 15 ноември, за да ограничат така увеличаващите се случаи на новозаразени. В затворени помещения вече ще може да се влиза само със сертификат, удостоверяващ ваксинация или преболедуване. 

„Ще става все по-неприятно и сложно за хората, които отказват да се ваксинират без причина или не са преболедували“, обяви кметът на германската столица Михаел Мюлер. 

Все още тестове ще са достатъчни при мероприятия, които се провеждат на открито. Изключение от тези мерки се правят само за хранителни магазини, аптеки и държавни институции.

Във всички провинции на Германия в момента се обсъжда дали не е време да се наложи нов локдаун. Този път обаче той ще важи само за неваксинирани и непреболедували.

В същото време за въвеждане на ограничения в цялата страна и задължителна ваксинация при някои професии призоваха и учените от Националната академия на науките „Леополдина“. Небоходимо е хората, които могат да се превърнат в мултипликатори на болестта заради професията си, да бъдат задължени да се ваксинират, завявяват те.