1,4 милиона души са отложили пътуване или почивка в България през последната година. 1,2 милиона са осъществили планове за чужбина. Това е равносметката от последните дванадесет месеца. Около 1,5 милиона българи планират море в България в започващия скоро летен туристически сезон. Предпочитани са все по-индивидуални форми на туризъм. Ваксинационните паспорти събуждат полярни мнения - 50 на сто са по-скоро съгласни с тях, 43 на сто са против.

Това показват данните от ново проучване на "Галъп интернешънъл", проведено по формулировката на аенцията "съвместно с туристическата индустрия".

25% от пълнолетните българи са отложили поне едно планирано пътуване или почивка в България през последната година, минала под знака на коронавируса. Така, оказва се, че всъщност около 1,4 милиона са отложили пътуване или почивка в България. А от тях, близо 500 хиляди са онези, които са отложили и повече от едно пътуване или почивка.

Общо 22% от всички пълнолетни българи пък са отложили едно или повече от едно планирани пътувания в чужбина. Това се равнява на около 1,2 милиона българи, изчисляват от агенцията.

Близо половината от въобще планиращите някакво пътуване или почивка в чужбина в идните месеци биха го отложили, ако ситуацията не се промени видимо. Само една трета от хората, които се готвят за пътуване вътре в страната обаче биха отложили. България явно се възприема като по-безопасна дестинация. 29% даже твърдят, че с COVID-19 са преоткрили страната като добро място за туризъм, отбелязват от "Галъп".

Общо 1,5 милиона българи смятат да ходят на море през започващия скоро летен туристически сезон. Близо милион са си избрали почивка на планина. Над 300 хиляди ще предпочетат спа туризъм. Около 200 хиляди – екскурзии сред природни и културни забележителности и т. н.

Като цяло обаче изследването регистрира все още понижена спрямо преди кризата туристическа активност както в страната, така и в чужбина, а също така и променени стереотипи.

Мнозина вече споделят интерес към места за почивка с по-малко хора. 63% твърдят, че с идването на коронавируса са започнали да избягват многолюдните места. 34% нямат такива притеснения.

73% биха предпочели пътуване за почивка само с кола.  Явно е, че по-изолираните форми на туризъм стават и по-предпочитани, посочват от агенцията.

Близо 2,3 милиона българи са виждали реклама на родния туризъм. 

Все още българите са разделени по отношение на идеята за т, нар. ваксинационни паспорти или “зелени сертификати“: 50% по-скоро са съгласни, 43% обаче са против.

"Близо една трета от пълнолетните българи декларират, че вече са изкарали болестта, или са се ваксинирали с две дози. Това означава, че ако се реализира планът на властите за нови над два милиона ваксинации до началото на летния сезон, то нормализацията на живота ни като че ли е близко", твърдят от "Галъп".

(По данни на Единния информационен портал към днешна дата ваксинираните с две дози българи са едва 114 644 - б.р.)

CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (1000 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. Изследването е проведено в периода 18-24.03.2021 г. Абсолютната максимална грешка е ±3.1% при 50% дялове.