"Четири лапи" и Столичната община започват от следващия понеделник, 19 април, пилотен проект за броенето на бездомните котки в София. Това съобщиха от организацията за защита на животните.

Точна статистика за котките в столицата не съществува - други проучвания са правени в големи области градове преди 6-7 години. Едно е сигурно - броят на котките превишава този на кучетата в пъти. 

Това установяват и "Четири лапи" на базата на сигналите до тях за животни за кастрация - 70% от всички са за котки. 

Според организацията програмите за кастрация са ефективни, но за да бъдат устойчиви, е нужно активно участие и на местните власти и граждани. Затова партньорството с общината в кв. "Яворов", където е пилотното преброяване, е важна стъпка напред в борбата с пренаселването.

"В повечето случаи, когато се започва работа по контрол на котешката популация в даден квартал по програмата „Кастрирай и върни“, лошото отношение на хората намалява значително", изтъкват от "Четири лапи".

Макар бездомните кучета да са по-опасни, проблемът с котките е много по-голям по обеми и като потенциал. Котките се размножават много по-бързо, по-трудни са залавяне и манипулации - и по тази причина кучетата за последното десетилетие са намалели почти тройно, а котките са се увеличили. Според специалисти, двойка некастрирани кучета може да даде начало на потомство в размер на 67 хиляди кучета в рамките на 6 години, а двойка некастрирани котки може да даде начало на потомство от 420 хиляди котки за 7 години. Тази формула, разбира се, е в идеални условия и не взима предвид множество фактори.