От днес в ЕС започва разпределението на първите доставки от ваксината на „Джонсън и Джонсън“, съобщи говорителят на Европейската комисия Стефан де Кеерсмаакер.

Той добави, че до края на юни в ЕС се очакват 55 милиона дози от препарата „Янсен“. Това е първата ваксина, допусната в ЕС, от която е достатъчно поставянето на една доза. Доставките вървят така, както са договорени.

Говорител обаче отказа да потвърди думите на българския премиер Бойко Борисов от вчера, че цените на ваксините се вдигат със страшна сила. Борисов каза, че ако преди цената на „Пфайзер“ е била 12 евро, сега е поскъпнала на 15,50 евро. Той добави, че сега се подписват договорите на ЕС за 2022-2023 г. за 900 милиона дози, но вече на цена от 19,50 евро.

Де Кеерсмакер посочи единствено целите на Комисията. Според тях ЕС трябва да бъде подготвен за предизвикателствата до 2022 г. Други приоритети са новите щамове, както и необходимостта от ваксиниране на подрастващите. Сключените договори с фармацевтичните дружества са в тази насока, изтъкна говорителят.