Бутан стартира ваксинационната си кампания на 27 март. 16 дни по-късно 93 процента от възрастното население е вече ваксинирано (62 на сто от всички жители). С бясна скорост дребното хималайско царство профучава покрай Израел, САЩ, Бахрейн и други страни, които са давани за пример като става въпрос за бързо и организирано ваксиниране.

Няколко са факторите, които оказват влияние върху експедитивните действия на страната, като Асошиейтед прес посочва два от тях - относително малкото население (около 800 000 души) и организираните доброволчески отряди, които следят за спазването на мерките. Ако не сте от Индия, Бангладеш и Малдивите, се нуждаете от виза и солидна сума пари, за да посетите монархията, което силно ограничава "вноса" на болестта отвън.

Всеки пристигащ в Бутан пък трябва да изтърпи 21-дневна карантина.

Бутан получила стартовите 150 000 дози от ваксината "АстраЗенека" от съседна Индия през януари, но първите дози били инжектирани в края на март, за да съвпадне с период от годината, който е възприеман като благоприятен от будистката астрология.

Първата доза била приложена на жена, родена в Годината на маймуната. Събитието било проведено успоредно с песнопения на будистки молитви.

"Нека тази моя малка стъпка днес ни помогне да преодолеем тази болест", заяви родената през 1992 г. Нинда Дема, цитирана от местен вестник.

Досега в Бутан са регистрирани 910 инфекции и един документиран смъртен случай от COVID-19.

Бутан е последното останало будистко царство в Хималаите, като дребната държава премина от абсолютна към конституционна монархия през 2008 г.

Страната е популярна със своя "индекс на национално щастие". Според групи за защита на правата на човека обаче идеята, че народът на Бутан е най-щастливият в света, е пропагандна мантра на правителствата отпреди 2008 г., което се опитвало да прикрие етническите престъпления, извършвани срещу небудистки общности в страната.