Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Европейската комисия предложи да бъдат освободени от ДДС стоки и услуги, които тя, органите и агенциите на ЕС предоставят на държавите членки и гражданите по време на криза.

Този данък, начисляван върху някои сделки, в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените бюджети, се казва в съобщението на Комисията. С днешната инициатива ще се увеличи максимално ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве.

След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на Комисията и на другите агенции и органи на ЕС да внасят и да закупуват стоки и услуги без ДДС. Това ще става в случаите, при които закупените стоки и услуги се разпределят при реагиране по време на извънредна ситуация в Съюза.

Получателите може да са държави членки или трети страни като например национални органи или институции (болници, национални здравни органи или органи за реагиране при бедствия).

Стоките и услугите в обхвата на предложеното освобождаване включват:

• Диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване;

• Лични предпазни средства (ЛПС) - ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция;

• Палатки, походни легла, дрехи и храна;

• Оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки;

• Антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод;

• Кръвни продукти или антитела;

• Устройства за измерване на йонизиращото лъчение;

• Разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти; лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещенията и др.

Направеното днес предложение ще гарантира максимални финансови резултати от усилията за оказване на помощ на равнище ЕС за борба с пандемията и за подпомагане на възстановяването, изтъкна еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони.

Законодателното предложение внася изменения в Директивата за ДДС. То ще бъде предадено на Европейския парламент за становище и на Съвета на ЕС за приемане.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.