Напълно възможно е „Демократична България“ да подкрепи правителство, излъчено от мандата на „Има такъв народ“. Това обаче може да се случи единствено, ако от партията на Слави Трифонов се ангажират да проведат реформи в законодателната и изпълнителната власт. Реформи, които са част от приоритетите на „Демократична България“.

Това обяви днес пред БНТ лидерът на „Зелените“ и част от бъдещата парламентарна група на ДБ Владислав Панев. 

Въпреки това, потвърди той, разговори с новата формация на шоумена все още не са водени.

Панев смята, че ако се гледат предизборните заявки на новите формации, ставало ясно, че е възможно да има някаква форма на обединение между „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Това обаче не означавало, че ДБ смята да направи парламентарна група с някоя друга партия, напротив - обединението ще остане като самостоятелна група в Народното събрание. 

Реформите, около които  може да се състави кабинет, са ясни - съдебна реформа, промяна в регулаторите, които според Панев задушават бизнеса и хората и които са зависими от политиците в момента, спиране на кражбите от еврофондовете. 

Все пак Панев обясни, че ако евентуален кабинет получи подкрепа и от ГЕРБ и ДПС, то новите фракции нямат механизъм, по който да я откажат. Все пак бе категоричен, че подкрепа за конкретни реформи и политики няма как да се очаква от партиите на статуквото, които са възпроизвели досегашния модел. 

Математиката е ясна - трите досега извънпарламентарни сили имат доста под 120 депутати. Ако ние получим третия мандат, сме готови да го реализираме при ясни условия. Ако имаме подкрепа в парламента за следващите месеци, можем да съставим правителство и да го предложим.“

Панев заяви, че имена за конкретни постове още не са обсъждани, не пожела да каже и коя ще бъде евентуалната номинация на ДБ за премиер. Ясно е само, че партията не би подкрепила никой от ГЕРБ и ДПС за председател на Народното събрание, защото според тях той трябва да е представител на новите формации в парламента. 

И нещо интересно - според Владислав Панев е важно да се разбере какво става с фискалния резерв на страната, който, по думите му, е на отрицателна стойност, ако се извадят парите от Сребърния фонд, Учителския фонд, европарите, за извеждане от експлоатация на АЕЦ „Козлодуй“ - тоест тези, които по принцип не могат да се пипат от правителството. 

Освен това той бе категоричен, че е нужно преработване на плана за възстановяване, така че от него да бъдат премахнати всички залегнали бъдещи корупционни практики, които ГЕРБ е заложил. Като пример бе дадена програмата за саниране.