Китай отвори гореща линия за докладване на онлайн критики срещу Китайската комунистическа партия (ККП) и нейната история, като обещава да предприеме строги мерки срещу „историческите нихилисти“ преди отбелязването на 100-годишнината на партията през юли, предаде „Гардиън“.

Така бдителни комунистически труженици ще могат директно да докладват за онлайн потребители, които „изкривяват“ историята на партията, атакуват нейното ръководство и политики, клеветят националните герои и „отричат ​​превъзходството на напредналата социалистическа култура“. Това се казва в съобщение, публикувано от Администрацията на киберпространството на Китай в петък.

„Някои с прикрити мотиви... разпространяват исторически нихилистически погрешни изявления онлайн, злонамерено изкривявайки, очерняйки и отричайки историята на партията“, се казва в съобщението.

Надяваме се, че по-голямата част от интернет потребителите ще възприемат активно своята роля в надзора над обществото... и ентусиазирано ще съобщават вредната информация“, допълва кибер регулаторът.

„Исторически нихилизъм“ е фраза, използвана в Китай, за да се представи общественият скептицизъм относно представяния от партията наратив за изминали събития.

Интернетът в комунистическата страна е строго цензуриран, като повечето чуждестранни социални медии, търсачки и новинарски издания са забранени. Властите често увеличават цензурата и следенето в онлайн пространството преди честването на големи събития, включително исторически годишнини, политически срещи и спортни мероприятия.

В изявлението не се съобщава какви наказания ще бъдат издавани на провинилите се лица. Но онлайн потребителите в Китай често са арестувани за публикуване на съдържание, което е критично към ръководството, политиките и историята на ККП.

Законови изменения, публикувани по-рано тази година, предвиждат, че хората, които „обиждат, клеветят или засягат“ паметта на китайските национални герои и мъченици, могат да получат до 3-годишна присъда.

Миналата седмица властите в източната провинция Дзянсу задържаха 19-годишен мъж, обвинен в „обидни“ коментари онлайн по адрес на японската окупация на Нанкин през 1937 г.

Китайските социални медии, които не успяват да цензурират критично съдържание, също са изправени пред финансови санкции. Те също могат да бъдат задължени временно да прекратят дейността си.