България е заплашена от политическа криза, която може да намери решение на президентските избори наесен. Дотогава обаче някой трябва да управлява.

Партиите, които заложиха на усилията да отстранят ГЕРБ от власт, сега са затруднени, защото не могат да формулират обща положителна програма. ГЕРБ ще се опита да състави правителство, готов е даде подкрепа за съставяне на такова от друга партия или за отделни политики, но ако не управлява, ще се постарае да бъде конструктивна опозиция. Това заяви тази вечер пред бТВ Тома Биков от ГЕРБ.

"Това е псевдоидеология да кажеш какъв не си. Всички разбрахме, че не обичат ГЕРБ, сега е време да кажат кавво обичат, това е важният въпрос", каза той.

ГЕРБ, която по конституция, трябва първа да получи мандата за съставяне не правителство, възнамерява да се обърне към тези, с които има съвпадения по определени политики и да се опита да възстанови политическия диалог с всички партии, каза Биков.

Той посочи, че страната се нуждае от правителство, защото трябва да бъде актуализиран бюджетът. Социалните мерки в подкрепа на пострадалите от пандемията приключват през април. Редовно, а не служебно правителство по думите му налагат предстоящи въпроси като Зелената сделка, кандидатурата на страната ни за еврозоната, отношенията със Северна Македония, потенциалната мигрантска криза.

"Ако не съберем подкрепа, настояваме да знаем кой ще носи отговорността, ако България изпадне в хаос", каза Биков.

"Готови сме да подкрепяме и политики, готови сме и ако едно евентуално правителство, предложено с втори или трети мандат след нас, ако бъде предложено и се нуждае от тези гласове, да го подкрепим- каза Биков. - Ако не успеем да направим правителство с първия мандат, ще бъдем в опозиция".

"Смятам за логично ГЕРБ да положи всички усилия да направи правителство с първия мандат, защото е първа политическа сила и след това втората политическа сила с господин Станислав Трифонов да направи същите усилия и да предложи кабинет в рамките на 45-ото Народно събрание - добави той. - То (правителството - б.р.) да бъде избрано с мнозинството на онези, които цяла кампания говориха, че ще бъдат против ГЕРБ и че единствената им кауза в политиката е да свалят ГЕРБ. Сега имат тази възможност и нека да бъдат така добри да се възползват от нея, пък ние ще бъдем една далече по-конструктивна опозиция от тях, няма да ни видите да правим това, което те правиха през последните четири години".