Принц Чарлз, наследникът на британската корона, днес отдаде почит към починалия вчера принц Филип.

Чарлз, цитиран от АФП, заяви, че неговият скъпи баща ще му липсва изключително много. Той изтъкна неговата "забележителна и отдадена служба" на страната.

"Както можете да си представите, баща ми ще ни липсва изключително много, на семейството ми и на мен самия", заяви принц Чарлз в изказване, излъчено по телевизията.

Той изрази благодарност към обществото за подкрепата в този особено тъжен момент. 

Погребението на принц Филип ще бъде на 17 април в 15:00 часа местно време в катедралата "Сейнт Джордж" в замъка Уиндзор, съобщиха днес от  Бъкингамският дворец.

Според говорител на двореца, цитиран от световните агенции, частната церемония ще бъде предавана по телевизията. На погребението ще присъства принц Хари, който живее в Калифорния, но не й съпругата му Мегън Маркъл. Все пак по-рано през деня тя и Хари отдадоха почит на Филип на сайта на организацията си Арчиуел (Archewell), предаде Франс прес.

На тъмен фон с бели букви на главната страница бе написано едно-единствено послание: "В памет на негово кралско височество херцога на Единбург, 1921-2021 г. Благодарим за преданата служба Ще липсвате много на всички".

В началото на церемонията ще бъде запазена една минута мълчание в цялата страна.

Националният траур във Великобритания ще продължи до 17 април, а кралското семейство ще бъде в траур две седмици.

По-рано днес пък в цяла Великобритания и в Гибралтар точно в 12 часа днес отекнаха оръдейни салюти.  Така въоръжените сили на Обединеното кралство отбелязаха кончината на принц Филип.

Паметта на 99-годишния принц, починал вчера в съня си в замъка Уиндзор, бе почетена с оръдейни салюти и от някои британски бойни кораби.

По време на Втората световна война принц Филип служи на кораби на британския морски флот.

В Обединеното кралство е обявен траур, държавните знамена са спуснати наполовина.

Филип и Елизабет Втора са женени от 1947 години. Така реално те бяха най-дълголетната двойка в цялата британска кралска история. Семейството има четири деца, осем внуци и 10 правнуци.

Принц Филип е роден през 1921 г.  на о. Корфу и преди да стане част от британската корона той е второстепенен член на гръцката кралска фамилия.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

Дълго време таблоидите в Англия твърдяха, че в кралското семейство на него се гледало с подозрение, заради негови роднини тясно свързани с нацисткия режим. Филип така и не получи никаква по-сериозна възможност за официална обществена дейност, а държавните му задачи имаха основно с церемониален характер.