Съпругът на кралица Елизабет Втора, британският принц Филип, е починал на 99 г., съобщи Бъкингамският дворец.

"С дълбока тъга Нейно кралско величество обявява смъртта на обичания си съпруг, Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург", се казва в изявлението на Бъкингамския дворец.

Принц Филип е издъхнал тази сутрин в замъка "Уиндзор", където двамата с кралицата прекарват времето си в уединение заради коронавирусната пандемия. През последните седмици обаче той прекара дълго време в болница заради влошеното си здравословно състояние. 

Съобщението за тъжната новина.

 

Кралица Елизабет Втора нееднократно е казвала, че съпругът ѝ е нейната най-голяма опора.

 

Филип и Елизабет Втора са женени от 1947 години. Така реално те бяха най-дълголетната двойка в цялата британска кралска история. Семейството има четири деца, осем внуци и 10 правнуци.

Принц Филип е роден през 1921 г.  на о. Корфу и преди да стане част от британската корона той е второстепенен член на гръцката кралска фамилия.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

Дълго време таблоидите в Англия твърдяха, че в кралското семейство на него се гледало с подозрение, заради негови роднини тясно свързани с нацисткия режим. Филип така и не получи никаква по-сериозна възможност за официална обществена дейност, а държавните му задачи имаха основно с церемониален характер. 

Принц Филип на поло през 1965 г.
Кралската двойка с двете си най-големи деца - принц Чарлз и принцеса Анна.
Елизабет и Филип вече с четирите си деца през 1965 г.