Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Съпругът на кралица Елизабет Втора, британският принц Филип, е починал на 99 г., съобщи Бъкингамският дворец.

"С дълбока тъга Нейно кралско величество обявява смъртта на обичания си съпруг, Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург", се казва в изявлението на Бъкингамския дворец.

Принц Филип е издъхнал тази сутрин в замъка "Уиндзор", където двамата с кралицата прекарват времето си в уединение заради коронавирусната пандемия. През последните седмици обаче той прекара дълго време в болница заради влошеното си здравословно състояние. 

Съобщението за тъжната новина.

 

Кралица Елизабет Втора нееднократно е казвала, че съпругът ѝ е нейната най-голяма опора.

 

Филип и Елизабет Втора са женени от 1947 години. Така реално те бяха най-дълголетната двойка в цялата британска кралска история. Семейството има четири деца, осем внуци и 10 правнуци.

Принц Филип е роден през 1921 г.  на о. Корфу и преди да стане част от британската корона той е второстепенен член на гръцката кралска фамилия.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

Дълго време таблоидите в Англия твърдяха, че в кралското семейство на него се гледало с подозрение, заради негови роднини тясно свързани с нацисткия режим. Филип така и не получи никаква по-сериозна възможност за официална обществена дейност, а държавните му задачи имаха основно с церемониален характер. 

Принц Филип на поло през 1965 г.
Кралската двойка с двете си най-големи деца - принц Чарлз и принцеса Анна.
Елизабет и Филип вече с четирите си деца през 1965 г.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.