На 7 април изтече срокът, в който 12-те града домакини на Европейското по футбол трябваше да обявят пред УЕФА дали ще допуснат публика на стадионите си. И по колко. Разбира се, съобразно мерките срещу COVID-19 в страните си.

Целта на футболната централа е Паневропейския шампионат все пак да премине със зрители на трибуните, макар и ограничен брой, стига безопасността им да бъде гарантирана при спазване на протоколите.

Евро 2020 (името с годината в него остава) бе преместено за 11 юни - 11 юли през настоящата.

На 19 април Изпълкомът на УЕФА трябва да се произнесе окончателно за това дали арените ще бъдат отворени, както и по други казуси.

Ето как стои въпросът към днешна дата - по градове, според актуалните мерки на държавите. За момента има две проблематични места - Дъблин и Билбао.

Лондон

90-хилядният "Уембли" трябва да приеме финала, двата полуфинала, трите мача на Англия в групата и още един двубой от осминафиналите. От средата на месец май британските власти се канят да отворят спортните арени, но с лимит до 10 хиляди души.

А от 21 юни - всички ограничения да отпаднат. Според Би Би Си Футболната асоциация на Англия и УЕФА са се разбрали за по 20 000 души в първата фаза и значително повече в елиманиционната.

Глазгоу

Избран е "Хемпдън парк". Местното правителство даде разрешение за 12 хил. на 51-хилядния стадион. Това прави 25 процента. Арената трябва да приеме три срещи от групите и една от плейофите.

Дъблин

Отново четири мача в същото съотношение, но Ирландската футболна асоциация информира УЕФА, че не може да даде гаранции за допускане на запалянковци, тъй като за момента не получава зелена светлина от властите.

Ако Дъблин и ст. "Авива" загубят домакинството, най-вероятно ще се възползва Англия - с "Уембли" или друг голям стадион.

Амстердам

Най-малко 12 хиляди на ст. "Йохан Кройф", заяви Футболната федерация на Нидерландия, като се работи и да са повече. И тук трябва да преминат четири срещи.

Копенхаген

Същото послание с днешна дата - 11-12 хил. на "Паркен", с надеждата, че ситуацията може да позволи да са повече. 

Санкт Петербург

И в момента в първенството на Русия има фенове на трибуните - за около 30 процента от капацитета им. Красивият ст. "Крестовски" побира 68 000, а шефът на местния Организационен комитет Алексей Сорокин заяви, че има готовност за 50 на сто за Евро 2020.

Билбао

Вторият град, който може да изгуби домакинството си. Местните се надяваха на 13 хил. на "Сан Мамес" (25 на сто), но местните власти засега не искат да разрешат това. Съобщението дойде от Испанската футболна федерация. Може да се наложи релокация.

Мюнхен

И тук не всичко е "тип-топ". "Алианц арена" е 70-хиляден, но Германия за момента не иска да се ангажира колко публика ще допусне. Ако паднат случаите - да, но УЕФА не може да чака до края на месец май.

Формулата и тук е позната - три групови двубоя и един от елиминициите.

Будапеща

Стадион "Ференц Пушкаш" вече прие мачове от евротурнирите - заради затворени граници. Това бе добра подготовка, макар и без запалянковци.

Унгария уверява, че няма проблем да отвори 68-хилядното съоръжение за Европейското.

Баку

Малко преди Евро 2020 столицата на Азербайджан ще е домакин на състезание от Формула 1 (4-6 юни), за което не се планира публика.

Засега няма решение за футболната надпревара, но надеждата е, че някакъв процент от 69-хилядния Олимпийски стадион ще бъде достъпен.

Рим

На 11 юни Италия и Турция откриват първенството на "Олимпико". Италианската футболна федерация обяви, че прави всичко възможно да подсигури зрители на живо, но не се ангажира да каже колко. Освен двубои от групи, във Вечния град трябва да има и четвъртфинал.

Букурещ

Правителството в северната ни съседка се произнесе - 13 хиляди на "Арена Национал", местата на който са 54 хил.

Както личи, много неща са във въздуха. Това се отнася и за пътувания - ще могат ли запалянковци от други страни да си купят билети и да пътуват и при какви обстоятелства. Япония, например, затвори Олимпийските игри за външни хора.

Отговорите - след десетина дни. И неизвестни пак ще останат.