ГЕРБ ще избира ново ръководство, но не и нов лидер на 11 май. Изпълнителната комисия свиква Националното събрание на партията, а в програмата е избор на зам.-председатели, нови членове на Изпълнителната комисия и на Контролната комисия. Тоест, предстои избор във всички партийни органи. Без председателския пост.  От съобщението за събитието се разбира още, че ще има и ремонт на устава на ГЕРБ. 

Обяснението за свикване на висшия форум не са парламентарните избори и резултатите от тях. Конференция ще има, защото по устав такава се свиква веднъж на 4 години, а последният висш партиен форум бе през ноември 2017 г. Припомняме, че редовните заседания на партийните органи е сред изскванията в Закона за политическите партии, а отлагания могат да доведат до заличаване на партийна регистрация в съда. 

Националното събрание на ГЕРБ ще се проведе онлайн - "заради епидемиологичната обстановка". Според актуалното към момента решение на Министерския съвет извънредната епидемична обстановка (това е законовият термин) е до 30 април. Но срокът може да бъде удължен - пак с решение на правителството.

Бойко Борисов има двама заместници в ГЕРБ - кметицата на София Йорданка Фандъкова и кмета на Бургас Димитър Николов. В столицата за пъри път ГЕРБ загуби изборите - при това не от "Има такъв народ" или БСП, които са втора и трета политическа сила от вота на 4 април, а от "Демократична България". 

В Изпълнителната комисия сега са още бившите вече депутати Красимир Велчев и Менда Стоянова. И двамата обаче не получиха места в партийните листи за 45-ото Народно събрание. В ръководсгтвото на ГЕРБ са още вицепремиерът Томислав Дончев, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, депутатите Пламен Нунев, Цвета Караянчева, Даниела Дариткова, както и Тодор Тодоров - местен лидер в Силистра. В Русе, откъдето е Нунев, ГЕРБ също загуби парламентарния вот - с минимална разлика от "Има такъв народ".