Подмятания в социалните мрежи по адрес на избиратели на "Има такъв народ" от симпатизанти на "Деморатична България" явно са станали повод за реакция от зам.-председателя на партията на Слави Трифонов - Тошко Йорданов. Сюжетът е нещо като опит формациите да си премерят броя на гласоподавателите с висше образование.

В малките часове в сряда Йорданов публикува в своя профил в туитър таблица с образователния статус на неговата партия. 

„Айде малко да спрем с импровизациите, че ставате за смях“, написа той - без да адресира изрично никого, нито да споменава ДБ. В таблицата обаче е оградил числата на „Има такъв народ“ и "Демократична България", за да покаже, че двете формации имат еднакъв брой висшисти, които са ги подкрепили. 

Сравнението обаче не е точно. Очевидно е, че Йорданов е споделил данните на социологическа агенция „Галъп интернешънъл“ за демографския профил на гласоподавателите, но е избрал таблицата, в която са показани хоризонталните демографски профили, т.е. на всички гласували на изборите. Според тези числа за „Има такъв народ“ и за ДБ са гласували по 18 % от всички висшисти. Но първата партия има близо два пъти повече избиратели в сравнение с дясната коалиция. 

Числата, които вероятно Тошко Йорданов е искал да покаже, трябва да се гледат във вертикалния профил, където се виждат демографските данни за всяка една отделна партия. И там се вижда, че 78 % от всички 300 805 гласоподаватели на ДБ са с висше образование, 51 на сто за ИТН.