"През последната пандемична година, за съжаление, загубихме над 120 медици. Замислих се, докато отдавахме почит пред Паметника на загиналите медицински чинове, че загиналите по време на войните през годините медицински чинове са 142. А сега, само за една година, загинаха над 120. Това е изключително разтърсващо за мен и всички останали представители на нашата гилдия."

Това отбеляза началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски в деня, в които лекари, медицински сестри, всички здравни работници имат празник, 7 април.

 
"Вече повече от година не се пречупвате и оставате силни и непримирими", обърна се във видео обръщение към българските медици здравният министър проф. Костадин Ангелов, който според резултатите от изборите вече е избран за депутат като водач на две листи от ГЕРБ. 
 
"Не е пресилено да ви определя като рицарите на нашите дни, сражаващи се, сурови към врага, сърцати и саможертващи се благородници", продължи той с празничната риторика.
 
Данните на 7 април сочат над 4000 новорегистрирани заразени с коронавируса, над 10 400 души в болници и медицински персонал на ръба на силите си.
 
 
Пред ВМА днес имаше и церемония, на която беше почетена паметта на загиналите в битката с COVID-19 медици.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Военномедицинска академия (@vmasofia)

Правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да е водещият принцип, върху който да съществува здравната ни система.

Това каза президентът Румен Радев на церемонията на "Дондуков" 2, на която връчи Почетния знак на държавния глава на седем медици по случай Световния ден на здравето, за техния професионализъм и всеотдайност в грижата им за здравето на пациентите. По-рано днес бяха отличени други осем лекари и здравни специалисти, съобщава БТА.

Здравната ни система се нуждае от лечение, което да я превърне в ефективна система, която да съхранява здравето на хората, да спре изтичането на кадри и ресурси, да има такава работна среда, в която медиците да се чувстват много по-защитени за своето здраве и да могат да разгръщат таланта си, добави той.

"В последната година коронавирусът оголи несъвършенствата на системата. Неравенството в достъпа до медицински грижи, дисбалансът в разпределението на човешки и финансови ресурси, многото загубени човешки животи разкриха и смъртната опасност пред нашето здраве с липсата на достатъчно добра превенция и профилактика", каза още Радев.

Почетния знак на президента получиха д-р Гергана Николова, семеен лекар с над 30-годишен опит, д-р Костадин Сотиров - един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив, активно работещ за електронизация в здравеопазването, д-р Георги Миндов - председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз, д-р Румен Алексов - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил, доц. Диана Димитрова - директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, Благовеста Костова - една от основателките на Алианса на българските акушерки, Галя Добрикова - акушерка с 22-годишен опит в болница "Канев" в Русе.

А в цялата страна медиците излязоха пред лечебните заведения в 12 часа на обяд почетоха починалите си колеги. С минута мълчание и вой на сирени.

 

Центърът за спешна медицинска помощ в София.

 

Болница "Канев" в Русе

 

В Хасково