Съединените щати обявиха, че обмислят дискусия със своите съюзници за евентуален бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г., тъй като натискът за това се засилва от правозащитни групи и политици, предаде Франс прес.

"Това е нещо, което със сигурност искаме да обсъдим", каза говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, попитан дали САЩ обмислят съвместен бойкот със своите съюзници.

"Ние вярваме, че координираният подход би бил не само в наш интерес, но и в интерес на нашите съюзници и партньори", каза той, без да разкрива позицията на администрацията по въпроса.

По-късно Прайс поясни в туит:

"Както споменах, нямаме съобщение за Олимпийските игри в Пекин - 2022 е все още далече, но ние ще продължим да се ​​консултираме отблизо с нашите съюзници и партньори, за да определим нашите общи опасения и да определим нашия съвместен подход към Китайската комунистическа партия. "

Няколко правозащитни групи и републикански политици, напоследък призоваха за американски бойкот на зимната олимпиада в Китай. Те обвиняват Китай в преследване на мюсюлманите уйгури в провинция Синцзян.

Администрацията на президента Джо Байдън никога не е изключвала възможността за бойкот на Олимпийските игри, без да обявява твърдо решение.

Говорителката на Белия дом Джен Саки заяви през февруари, че администрацията ще се консултира с Олимпийския комитет на САЩ по въпроса.

Пекин осъжда призивите за бойкот и отхвърля всяко обвинение в геноцид срещу уйгурите, представяйки предполагаемите лагери за интернирането им като "центрове за професионално обучение".

САЩ бойкотираха Олимпийските игри в Москва през 1980 г., след като СССР нахлу в Афганистан, докато съветският блок отговори четири години по-късно с бойкот на Олимпийските игри в Лос Анджелис.