Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов прогнозира пред бТВ, че е по-вероятно да има нови избори, отколкото да се стигне до правителство в този парламент. Той каза още, че неговата формация ще обсъди само и единствено предложение за правителство от "Има такъв народ", ако получи такова. И напомни, че "Демократична България" има решение, че не може да подкрепи мандат на БСП.

"Аритметиката (с "Има такъв народ"- бр.) не излиза. Ще разгледаме такова предложение сериозно и отговорно. Силно скептичен съм, че това ще се окаже възможно в този парламент. Сценарият е да отидем на нови избори. Щели да струват 100 млн.лв.  Ние само с едно решение на правителството за концесията (на летище София - бр.) ще се лишим от много по-големи приходи. Дайте да не се плашим от демокрацията", заяви Иванов.

Той бе категоричен, че "Демократична България" няма да подкрепи участие на ГЕРБ и ДПС във властта под никаква форма.

"Надявам се, че всички останали формации, които имаха подобни заявки, ще си удържат думата. Страната ще се освободи от едно бреме. Борисов да понесе отговорност за чекмеджетата, за записите, за всички онези далавери - автомагистрали, руски поток, това, което се канят да направят за летище София. Това ще бъде много важен тест. Свършва епохата "Борисов", много хора още не могат да го разберат. Страната може да почне да диша по-свободно", заяви Иванов.

Според него е реалистично този парламент да поработи 2-3 месеца, като през това време направи реформи в закона за МВР, в съдебната власт, И след това да има нови избори, на които хората да решат свободно какво да се случи.

"Нормално е да го решат хората, не ние да сглобяваме. Планът за възстановяване трябва да го вземем от правителството в оставка. Това е нашият фокус. Да отидем на честни и свободни от Борисов избори", каза още Иванов.

И допълни:

"Наше участие в управлението има смисъл, само ако свършим нещо за нашите избиратели".

Иванов коментира, че резултатите на "Демократична България" са обнадеждаващи. Той изтъкна, че те са по-високи от сбора на двете основни партии и надскачат постигнатото от Реформаторския блок.

Според него се формира "нова коалиция на средната класа, насочена към свобода, законност и модернизация, ценностите, които изповядваме".

"Има чувствителен ръст в няколко знакови града извън София, например Пловдив. Има раширяване в средни по размер градове. Тази софицентричност се преодолява. С малко, но надскачаме ГЕРБ в София. Нищо от това не е достатъчно. Нито от гледна точка на целите, нито от гледна точка на потенциала, който имат каузите, за които се борим. Имаме много работа да свършим - да излъчим парламентарна група, която да покаже висока степен на организация, екипна игра, да налагаме дневен ред, резултати от гледна точка на каузите. Като общност да се движим в една посока. Тогава хората ще видят, че могат да се доверят на нашите програми. Те не са популистки, галещи ухото, ние честно признаваме проблемите. За да рискуват хората да гласуват за промяната, това поставя по-висок праг - убеждаване, аргументация. Преодоляване на тежката сянка на трика, който се случи (има предвид коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок през 2014 г. - б.р.).  Този път няма да има трикове. Този път това, което сме говорили, ще го изпълним", заяви Иванов.

Той определи живото включване във фейсбук в изборната нощ на премиера като "Борисов излязъл от джипката, но закован за нея като куче, вързано за парното". Според него клипът "беше като фолк версия на заключителната серия на Ричард III - той загуби битката и предлага кралство за кон". Тогава Борисов предложи създаването на експертен кабинет до декември.

"Само той знае, само той може, опитва да се задържи за властта", обобщи Иванов.

Съпредседателят на ДБ коментира и предложението на Корнелия Нинова всички партии, които са опозиция на ГЕРБ да се обявят против решение на правителството, свързано с концесията на летище София. 

"Няма нужда да спираме концесията заедно. Още преди изборите повдигахме тази тема. Ще използваме всички свои възможности в парлмента, за да осветим цялата структура на тази сделка и всички решения. Ще се погрижим за обществения интерес. Един парламент може да направи доста неща в една парламентарна деморкация", каза Иванов.