Лидерката на БСП Корнелия Нинова с първи опит за общи действия с новите партии, които влизат в 45-ото Народно събрание - на първо време срещу очаквано решение на правителството на Бойко Борисов да позволи на концесионера на летище София да не плаща годишна концесионна такса в продължение на 10 години. Самото искане дойде от компанията победител в концесионната процедура.

Нинова обяви, че се очаквало утре на редовното заседание на Министерския съвет - но в оперативната му, тоест непублична част, да се вземе въпросното решение, което беше тема на спор и в последните дни на 44-ия парламент, и в предизборната кампания. И в двата случая действащият транспортен министъри кандидат за депутат от ГЕРБ Росен Желязков защити идеята за отлагане на плащанията за 10 години, като един от мотивите е ударът, който гражданската авиация и летищата получиха заради пандемията от коронавируса.

Призивът на социалистката към Слави Трифонов, Христо Иванов и Мая Манолова е всеки от тях да излезе с категорична позиция срещу предизвестеното решение:

"Ние 4 години се борим срещу тази сделка, но не ни стигаха гласовете. Ето защо днес за първи път и официално се обръщам към „Има такъв народ“, "Да, България" (вероятно има предвид "Демократична България" - бел. ред.) и "Изправи се! Мутри вън!" - ако препотвърждавате предизборните си ангажименти за промяна на модела, нека го направим още днес, с категорични позиции по тези въпроси, и да спрем решението на Министерския съвет утре, призова соцлидерката.

После добави, че властта в последния момент, въпреки че с конституирането на новия парламент е в оставка, слага нови ръководители на ключови държавни дружества, имало опити за смени на директори на болници и даже за провеждане на ускорени процедури за продажба на общински болници на места, където ГЕРБ има мнозинства в местната власт. Конкретика за твърденията по отношение на лечебните заведения нямаше.

"Предупредихме, че след изборите моделът ГЕРБ е само пропукан. Бойко Борисов не може да управлява повече, но този модел е проникнал навсякъде и ще се съпротивлява докрай. А вече предприемат действия да се окопават във властта, да осребряват последните си дни и да залагат мини пред следващото управление", заяви Нинова.

И добави, че едно от първите предложения на БСП в новото Народно събрание ще е да се наложи мораториум над всякакви сделки и дългосрочни решения, взимани от правителството на Бойко Борисов в оставка.

Припомняме, че със спешна промяна в Закона за публичните предприятия в края на мандата на 44-ото НС бе удължен срокът за избор с конкурс на нови ръководства на държавните и общински компании с над 50% публично участие. Това трябваше да се е случило още миналата година през есента, като за целта преди това имаше цяла година. Този период обаче се оказа недостатъчен, а срокът бе удължен така, че конкурсите да трябва да се проведат точно в периода март-април.

По време на предизборната кампания по темата за концесията на летище София активни бяха и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и съпартиеца му Иво Мирчев. Те настояха кабинетът, ДАНС и т. н. да обявят кой реално стоял зад избрания концесионер.

"Има такъв народ": Няма да влизаме в коалиции не само с ГЕРБ и ДПС, но и с БСП

Партия „Има такъв народ“ няма да влиза в коалиции не само с ГЕРБ и ДПС, но с и БСП, заяви пред БНР зам.-председателят ѝ Тошко Йорданов.

„Ние сме казали, че коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да правим. Това го казахме оня ден пак във вечерта на изборите. Коалиция с тях – БСП, ГЕРБ и ДПС няма да правим“, каза той.

Той отказа коментар и за призива на лидера на БСП Корнелия Нинова за общи действия срещу концесията на летище София.

„Не коментирам изобщо какво е казала Корнелия Нинова“, добави Йорданов.