България има най-ниското почасово заплащане на работниците в целия Европейски съюз. Страната ни е и зад всички посткомунистически държави, членки на блока, като пред нас остават и Румъния, и Унгария, и Хърватия. Това показват последните данни на европейската статистическа агенция Евростат. 

Според представените таблици средните почасови разходи за труд у нас достигат до едва 6,5 евро. За сравнение северната ни съседка достига до 8,1 евро, Унгария - 9,9 евро, Полша - 11 евро, а Хърватия - 10,8 евро. Очаквано най-високи са заплатите на час изработено време в Дания, Люксембург и Белгия, където хората взимат съответно по 45,8 евро, 42,1 евро и 41,1 евро. Високи са ставките и в Норвегия, Франция, Германия и Швеция. 

Средните нива за промишлеността, например, за ЕС са заковани на 28,8 евро, а за еврозоната - към която страната ни така силно се стреми - 34,8 евро. Малко по-ниски за навсякъде заплатите в строителството, сравнително високи - в сектора на услугите. 

Важно е да се има предвид, че тези данни са за компании с най-малко 10 служители и не обхващат сектора на публичната администрация. Именно там и България регистрира всяка година поне 10-процентно увеличение на заплатите. 

Все пак можем да се похвалим при показателя - годишно увеличение на разхода за труд, България не е на последно място, даже напротив. Така ние можем да отчетем скок от 7,8%, страни като Чехия и Румъния бележат малко по-малки увеличения, съответно с 7,4% и 7,2%.