Неочаквана (донейде), но затова пък сериозна разправия в Съдийската колегия на ВСС предизвика предложение на председателя на ВАС Георги Чолаков за негов нов заместник да бъде избран съдия Любомир Гайдов.

Кариерата на съдията, който е бил два пъти зам.-министър на здравеопазването - от ГЕРБ през 2009 г. и после в служебното правителство на Огнян Герджиков, е истински асансьор... Но затова по-надолу.

Подобни процедури обикновено минават формално, тъй като е неписан закон, че административният ръководител сам избира заместниците си. 

Пръв Лозан Панов днес говори за изказване на Гайдов, който обяснил, че когато през 2009 г. станал зам.-министър от ГЕРБ, го мотивирало, че тогава „имало политически ентусиазъм“.

„Този съдия не е апатичен към политическия ентусиазъм“, каза Панов, с което видимо ядоса председателя на ВАС Чолаков.

Председателят на ВКС дори подметна, че с оглед проведените избори може пак да се окаже, че някой съдия „не е безразличен на политическия ентусиазъм“.

Чолаков му отговори незабавно, че при собствения му избор преди 3 години и половина Панов подкрепяше опонентката му Соня Янкулова, която е била два мандата зам.-министър.

„Тогава нямаше никакъв проблем съдия от ВАС да бъде в две правителства зам.-минисътр и той да кандидатства за председател на ВАС. А в момента има проблем колега, който е бил зам.-министър, да бъде зам.-председател.“

По-нататък Чолаков изрично обеща, че наближават избори за зам.-председател на ВКС и ще бъде точно толкова обстоятелствен, колкото са опонентите му днес.

По повод питане за делата във ВАС, той подметна на Панов:

„Надявам се, да не сте забравили, тъй като вие отдавна не сте гледали дела“ (което, меко казано, не е точно, защото Панов влиза в дела във ВКС - б.р.).

От очакваните „опозиционери“ интересна бе Олга Керелска, която изреди стъпките в кариерата на Гайдов - на 2 пъти за по 2 месеца е напускал системата и е бил зам.- министър.

„Колегата освен политически ентусиазъм евентуално има или е обект на някаква политическа обвързаност.“

И още - Гайдов е бил избран за зам.-председател на Административен съд – София-област.

Става съдия през 2007 г. в АССО, а от 1 февруари 2017 г. вече е избран за съдия в ВАС

На 28 ноември 2017 г. – като съдия от ВАС кандидатства за зам.-председател на АС – София-област. И ВСС го избира.

Той обаче отказва да заеме тази позиция и изобщо не встъпва в длъжност.

„Това поведение според мен сочи към един извод, че колегата не е особено мотивиран да заеме дъжността на зам.-председател на ВАС.

Аз в случая считам, че колегата Гайдов не е достатъчо мотивиран. В добавка да добавя, че колегата Гайдов е сравнително млад съдия във ВАС“, допълни Керелска.

Тя иронично подметна, че съдии, които работят от десетилетия, „не са попаднали в полезрението“ на Чолаков.

Атанаска Дишева бе още по-хард. Тя заяви, че още при постъпването на съдията във ВАС там се е говорело, че той много бързо ще стане шеф на отделение.

После се говорело, че много бързо ще стане зам.-председател. А сега се говори, че ще е следващият председател на ВАС. (Чолаков бе избран през 2017 г., следователно му остава мандат до 2024 г. – б.а.).

„Това, колеги, ние не наричаме предвидимо кариерно развитие“, саркастично обобщи тя.

И още:

„Първо искам да задам въпрос - с какво е по-достоен от останалите 94 съдии?! Други имат в пъти по-дълъг стаж от съдия Гайдо“, каза Дишева, която изчисли, че той няма 4 години във ВАС.

На това Георги Чолаков я заяде, че си говорели „по домашному“ - кой какво е чул. 

Срещу тримата скочи Даниела Марчева, която не само че не съгласи за някакви политическите обвързаности на Гайдов, ами посочи, че аргументите на Панов били „един аргумент на една пропаганда – това не е нещо ново в неговото поведение“.

Драгомир Кояджиков (другият представител на БСП в Съвета, който традиционно гласува със „здравите сили“) обяви, че констатирал, че Пленумът на ВАС е подкрепил Гайдов с 65 гласа, а само 6 са били против.

„Уважаеми колеги, радетели на съдийското самоуправление, как пропуснахте този факт?! Поведението на тази Съдийска колегия трябваше да бъде мълчание и респект пред тази подкрепа на съдии от ВАС!“

Все пак Панов отбеляза, че не смята, че мълчанието е някакво решение и още – че мълчанието ги прави съучастници.

А Севдалин Мавров изтъкна забележителния аргумент, че макар да не познава кандидата добре, „доста колеги са се обръщали към г-н Гайдов за помощ, за избор за лекар, да влезе роднина в болница – той винаги се е отзовавал“.

Накрая гласовете на Панов, Дишева и Керелска останаха „в пустиня“ и с 11:3 Съдийската колегия назначи Любомир Гайдов за зам.-председател на ВАС.