Украинската тема отново е в центъра на руското медийно пространство. ОССЕ регистрира десетки нарушения на примирието в Донбас, пише "Независимая газета", Луганск и Донецк информират за нови обстрели и жертви, а Украйна - за "провокации на сепаратистите" и придвижване на руски войски към границата. Киев отправя към НАТО зов за помощ при "агресия от страна на Москва", а Кремъл изразява готовност да отвърне на подобна помощ.

Какво да правим с непризнатите републики? На какви стъпки е готова Русия? В навечерието на руските парламентарни избори наесен жителите на Донбас с руски паспорти и право да гласуват, също и руски политици, настояващи Москва да присъедини региона, искат Русия да вземе решение още сега. Но руските власти избягват политически токсичната тема и предпочитат да си оставят поле за маневри. Опасно е преди избори да пуснеш такъв дух от бутилката: печалбата може да е краткосрочна, а последиците - болезнени и неконтролируеми, посочва изданието.

Напрежението расте, мирният процес е в задънена улица, но се смята, че няма да има нова голяма война в Донбас. И без война обаче е ясно, че предстои нов рунд в борбата за Украйна, отбелязва "Комерсант".

Украйна трябва да промени своята "стратегия за деокупация на Крим" и възможно най-скоро едностранно, без изобщо да се съобразява с Москва, да прокара нова своя държавна граница по Азовско море, смятано засега за общо с Русия. Така украинските военни ще могат без предупреждение да стрелят по всеки, който навлезе по вода или под вода в зоната от 12 мили по цялото украинско азовско крайбрежие. Това предложи в телевизионно предаване Богдан Устименко, съветник към фонда "САЩ - Украйна", информира "Свободная пресса".

Веднъж на всеки пет години Западът "подлага крак" на Русия и следващият подобен жест може да е нова война в Донбас, твърди "Комсомолская правда".

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че "ще накара Русия да си плати". За кибератаките - няма как засега, тъй като не са доказани. Но той винаги може да се застъпи за поругана Украйна, а покрай другото да види сметката и на руския газопроводен проект "Северен поток", обяснява всекидневникът.

С изострянето на конфликта в Донбас Украйна ще може и занапред да печели милиарди долари. Киев вече се оплаква, че газовият транзит през страната е спаднал след старта на "Турски поток". А задействането на "Северен поток-2" съвсем ще остави страната без транзитни такси. Заради тези пари Киев е готов да разпали нова провокация в Източна Украйна и да заяви пак, че е обект на "руска агресия", заявява "Взгляд".

В случай на мащабна война войските на Киев може да бъдат разгромени и отцепниците да разширят подконтролните си територии. Това ще създаде риск днешният управляващ елит в Украйна да бъде свален от радикалните националисти и голям поток от бежанци да нахлуе в Европа, която бездруго среща проблеми с миграцията, пише в. "Известия".

Администрацията на Байдън се мъчи да възстанови трансатлантическите връзки, най-вече с водещите европейски страни. Мащабна война обаче сериозно ще подразни Германия и Франция, участнички в "Нормандския формат" за преговори по повод Украйна. И ако рязко изостри отношенията си с Москва, Вашингтон може да си създаде прекалено много проблеми. Затова боевете в Донбас най-вероятно ще бъдат средно интензивни, придружени с провокации от страна на Киев, които да обосноват, дори да насърчат засилването на антируските санкции на САЩ и ЕС, заключава вестникът.

"Европа е готова да отстъпи Донбас на Кремъл" - коментар с това заглавие публикува агенция РОСБАЛТ.

Според автора, дори ако конфликтът в Донбас отново се разгори и Брюксел обвини за това Кремъл, ЕС няма да отвърне със сериозни икономически санкции. Защото почти е изчерпал потенциала си за натиск върху Русия, освен най-крайните възможни мерки. Общността обаче няма да се откаже например от руския газ или от петрола. Русия твърде тясно е свързана с европейските пазари и просто няма алтернатива като доставчик на суровини. И Москва, и Киев чудесно го схващат - точно затова Украйна е отписала вече Европа, разчитайки по-скоро на помощ от САЩ, добавя журналистът.

Заради политически изгоди в бъдеще вашингтонските стратези може да склонят Украйна да претърпи военно поражение. Поставяйки си за цел да консолидират Запада, да сплотят Европа около САЩ, срещу общия враг. Който и да започне, ще бъде заявено, че агресорът е Русия, разсъждава пред "Московский комсомолец" политологът Владимир Жарихин.

Москва съвсем няма интерес от такава "победа", подкрепя той мнение на изданието. Тъкмо затова според него "някакви туристи уж случайно" разпространяват в социалните мрежи снимки на движещи се руски ешелони с военна техника, при това със свалени калъфи на оръжията. "Именно за да преценят хубаво нещата хората в Киев", изтъква аналитикът.

Една война ще означава големи жертви сред военните и не обещава "дългосрочни изгоди" на политиците - най-много "линията на съприкосновение" между войските да се придвижи с няколко километра в едната или другата посока, пише "Российская газета".

"Победа" няма да спечели никой. Войната би съсипала украинската икономика, би разрушила Донбас и би докарала нови санкции на Русия. Неизгодно за всички. Затова политическият пиар конфликт в Донбас ще си остане такъв - и ту ще бъде "подгряван", както е днес, ту ще стихва, резюмира московският официоз.