Полубратът и бивш наследник на йорданския крал Абдула, принц Хамза, се свързал с чуждестранни лица в заговор да дестабилизира страната и е следствен от известно време, съобщава Ройтерс, цитирайки вицепремиера на страната.

В събота военните казаха, че са отправили предупреждение към принца заради действия, застрашаващи “сигурността и стабилността” на държавата, която е ключова съюзница на САЩ. Принц Хамза каза по-късно, че е под домашен арест. Няколко високопоставени фигури също са били арестувани.

“Разследванията установиха намеси и комуникации с чуждестранни лица относно времето, когато да бъде дестабилизирана Йордания,” каза вицепремиерът Айман Сафади в предавана по телевизията пресконференция.

Прихванати са съобщения на чуждестранна разузнавателна служба, която влязла във връзка със съпругата на принц Хамза, за да организира полет, с който двойката да напусне Йордания. 

“Първоначалните разследвания показаха, че тези дейности и движения са стигнали до етап, който пряко засяга сигурността и стабилността на страната, но негово величество реши, че е най-добре да говори лично с принц Хамза, и да се занимае с това вътре в семейството", добави Сафади.

Между 14 и 16 души са били арестувани във връзка със заговора, каза той.

Вицепремиерът каза, че Хамза отказвал да сътрудничи на усилията за решаване на проблема вътре в кралското семейство, което било в разрез с традициите и ценностите на Хашемитската династия.

Крал Абдула отне на принц Хамза статута на престолонаследник през 2004 г., за да консолидира властта си, отбелязва Ройтерс.

Принцът е разгневил властите, като създал връзки с разочаровани фигури в силни племена. Тези хора, членове на групи, известни като Херак, които освен присъствието в страната представляват и гласовита опозиция в чужбина, неотдавна призоваха за протести срещу корупцията.

Гневът срещу властите заради влошаващото се жизнено равнище е предизвиквал в миналото големи граждански вълнения. Йордания пострада от най-дълбоката от десетилетия рецесия миналата година като резултат от пандемията.

Принц Хамза каза във видео, предадено на Би Би Си от неговия адвокат, че йорданските управници са корумпирани и поставянттехните интереси над тези на обществото.

“Това, което принц Хамза каза, може често да се чуе в домовете на всички йорданци”, написа Ахмад Хасан ал Зоуби, известен коментатор, в неговия профил във фейсбук. “Не е тайна, че същите тези думи се използват всеки ден във всички домове”.

“Властите трябва да се вслушат в камбаните на тревогата, които различни източници - от народа и от кралското семейство - бият за истинските условия в страната и за преобладаващата корупция”.

Сафади каза, че службите за сигурност са поискали въвлечените в заговора да бъдат предадени на съда.

Държавната информационна агенция съобщи, че Басем Ауадала, американски възпитаник и отдавнашен довереник на краля, който по-късно е станал министър на финансите и съветник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, и членът на кралското семейство Шариф Хасан Бен Заид  са между задържаните.

Съседите и съюзниците на Йордания изказаха солидарност с мерките за сигурност, взети от крал Абдула, важен съюзник на Съединените щати.

Това направиха лично в телефонно обаждане саудитският крал Салман бин Абдулазиз и принц Мохамед бин Салман и кралят на Мароко Мохамед VI.

По-рано, майката на Хамза, кралица Нур, вдовица на покойния йордански крал Хюсеин, защити сина си.

“Моля се истината и справедливостта да надделеят за всички невинни жертви на тази злостна клевета”, написа тя в туитър. “Бог да ги благослови и да ги пази”.

Някои опозиционни фигури са се обединили около принц Хамза по начин, който не се е харесал на краля, са казали запознати с положението пред Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че повечето политици смятат, че устата на принц Хамза ще бъде запушена и че той не може да бъде заплаха, като се има предвид, че армията и силите за сигурност, които са гръбнакът на подкрепата за Хашемитската династия, са твърдо на страната на монарха.

“Аз мисля, че крал Абдула стои твърдо на седлото и че неговият син Хюсеин се е закрепил като наследник на трона”, каза Джавад ал Анани, бивш управител на двора при покойния крал Хюсеин. “Tова събитие е затворена страница.”