Корейският техногигант LG обяви, че спира производството на смартфони напълно, съобщи TechCrunch. Вместо това компанията ще се концентрира върху други "умни" устройства за дома, свързани устройства, компоненти за електромобили и домашна техника.

Решението не е изненадващо - в последните няколко години смартфоните на LG нямат сериозен успех на пазара спрямо парите, инвестирани в тях. Въпреки това компанията успяваше да поддържа солидни позиции на някои пазари - например в САЩ, където доскоро бе третата най-популярна марка.

Компанията спира производството на нови устройства, но планира да продаде, доколкото е възможно, всички вече произведени и да продължи да ги поддържа година или повече, според конкретния регион. Това е логичен ход, тъй като корейците искат да продължат да имат позитивна репутация сред клиентите си.

Трудно е да се прецени кога LG започна да потъва в морето от производители на смартфони. Определено ръстаътна много китайски компании като Huawei, Xiaomi, OnePlus, Oppo и Vivo изигра своята роля, но и конкретни решения през годините обрекоха LG да не изпъква с нищо пред останалите на пазара.

В началото на миналото десетилетие LG изгря със своята G серия като един от сериозните производители на пазара. Легендарният G3 бе един от най-популярните смартфони за 2014 г., подобен успех имаха и продълженията му - G4, G5. Компанията се справи чудесно и в колаборацията с Google за Nexus 5. 

През този период корейците продължаваха да пускат и прекрасни бюджетни устройства - но доминацията им в този сектор приключи с излизането на Xiaomi и другите китайски брандове на световния пазар. 

В последните години от LG пробваха смело и да бъдат иноватори, като представяха различни концепции за многоекранни смартфони - като калъфа-екран на G8X и странния завъртащ се екран на LG Wing 5G. Дори в началото на 2021 г. от компанията обявиха, че скоро ще предоставят работещ смартфон с навиващ се екран - а прототипи има отдавна. За жалост той няма да види бял свят.