Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел изрази тревога заради придвижването на руски войски близо до Украйна.

„Следим с голямо безпокойство руската военна активност около Украйна. Непоколебима подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна“, написа в Туитър дипломат номер 1 на Европа.

Преди това той разговаря по телефона с украинския външен министър Дмитро Кулеба. Шефът на киевската дипломация ще участва този месец в Съвет „Външни работи“ на ЕС.

Миналата седмица Украйна обвини Русия, че струпва войски на северната и на източната й граница, както и на анексирания Крим. Кремъл не отрече придвижването на военни части, но увери, че то не заплашва никого. Говорителят му Дмитрий Песков каза, че ситуацията по линията за контрол между украинските въоръжени сили и проруските сепаратисти е доста тревожна и се извършват множество провокации. Москва също така предупреди, че всякакво разполагане на войски на НАТО в Украйна ще доведе до повишаване на напрежението близо до руските граници. И ще принуди Русия Москва да предприеме допълнителни мерки.