След като вчера към обяд се похвали с един осъден след бързо производство, прокуратурата днес изпрати и обобщени данни за изборния ден, касаещи различни престъпления.

От тях става ясно, че са образувани 38 досъдебни производства във връзка с политическите права на гражданите. Справката е от създадените дежурни звена в МВР, ДАНС и Прокуратурата. В качеството на обвиняеми са привлечени 12 лица, а по образуваните производства са извършени "множество действия по разследването – претърсвания и изземвания, обиски и разпити на свидетели".

Общо правоохранителните органи са образували 665 преписки по получени сигнали.

Клуб Z напомня, че в седмицата преди изборите видимо се активизира работата по "прибиране" на различни групи, например за лихварство и изнудвате, но и с профил, че са били готови да купуват гласове.

Ето и пълното съобщение на Пресцентъра:

Обобщена информация на Националното междуведомствено звено след края на изборния ден

38 са образуваните досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, сочи справката на създадените дежурни звена в МВР, ДАНС и ПРБ, които обобщиха получените сигнали.  До настоящия момент в качеството на обвиняеми са привлечени 12 лица.

По досъдебните производства са извършени множество действия по разследването – претърсвания и изземвания, обиски и разпити на свидетели, като предстои анализиране на доказателствата.

Общо образуваните в прокуратурата преписки във връзка с получените сигнали са 665.

Отдел „Пресцентър и връзки с обществеността“