„Не, няма проблем, има дезинфект, (здравен) протокол, призовавам всички български граждани да излязат и да гласуват. Не е по-страшно, отколкото да отидеш и да пазаруваш. Така че - нека всички граждани да упражнят правото си на глас.“

С този призив излезе председателят на бившия вече парламент Цвета Караянчева, която гласува в Кърджали. По-рано днес премиерът Бойко Борисов отправи критика към президента Румен Радев, че датата на вота е неуместно избрана и е трябвало да е следващата седмица - когато сме щели да бъдем в COVID плато и напреднали с ваксинирането.

Караянчева избра да гласува с хартиена бюлетина, въпреки че машинният вот бе въведен с гласовете на ГЕРБ. И обясни:

„Вижте, аз бях един от вносителите в Изборния кодекс на това да има и хартия, защото наблюдавайки изборния процес от сутринта, виждаме, че в 10 секционни комисии (от общо над 9600 - б.р.) машините не са сработили. Какво се случва в този момент? Ако тези хора нямаха хартия, нямаше да могат да упражнят вота си. Аз още тогава заявих, че ще гласувам на хартия.“

А за какво е гласувала днес: „за стабилност и прозрачност в управлението на страната, за това да продължим да надграждаме постигнатото и за по-високи доходи, и най-вече за политика в здравеопазването и образованието“.

Председателката на бившия вече парламент разказа още как била подала сигнал на спешния телефон 112. Кандидатка за депутат от партията ѝ бил заплашвана от кмет на село с охрана от друга партия (Караянчева назова коя е тя) - че ще бъде въдворена в лудница заедно със съпруга ѝ след края на изборния ден. „Така се правят избори в Кърджалийско - със заплахи“ - констатира Караянчева.