Малко преди 8:30 ч. премиерът Бойко Борисов упражни правото си на глас в родния си "Банкя".

Борисов предпочете бюлетината пред машината, въпреки че именно ГЕРБ въведе вота с устройствата, след което направи кратък коментар в тази посока - колко скъпи са тези избори. И попита, с препратка към резултата от вота и вариантите за съставяне на правителство - искаме ли през три месеца да даваме пари за избори?

Първо премиерът се обърна задочно към президента Румен Радев, който избра датата 4 април за провеждане на вота. Радев на практика го отложи със седмица, конституцията му дава право да насрочи и по-късна дата.

Борисов избра хартията пред машината.

По думите на Борисов щяло да е по-подходящо да гласуваме следващата неделя, защото сега "слизаме от третата вълна" (на коронавирусната пандемия, б.р.), "минахме половин милион ваксини, след седмица щяхме да сме в по-добра кондиция" (над половин милион са поставените дози).

"Да, Радев избра тази дата, но нека днес да отвърнем на лошото с добро и да бъдем позитивни", заяви.

А после разви тезата, че не трябва да ходим повече на избори, защото:

"Благодаря на всички за изборите, това са най-скъпите избори. Близо 50 милиона сме дали за машините, толкова искаха машинно гласуване..., над 9600 машини са разнесени. Но това струва много пари. Над 150 милиона ще излязат и ако някой иска през няколко месеца да даваме по 150 милиона, вместо да отидат при хората и за пенсии, това е негово право..."

(Машините за вота този път за купени от ЦИК - това беше и идеята - устройствата да се ползват и в бъдеще, тоест при нови избори нови разходи за набавяне на устройства няма да се наложат - б.р.)

По думите на Борисов ГЕРБ водела позитивна кампания -"никой не обидихме". След което изброи каква огромна подкрепа е получило правителството и партията му от Европа. "Но най-голямата подкрепа получихме в петък от ЕК с 1,3 милиона ваксини".