По-голямата част от партийните лидери упражниха правото си на вот до 11 ч. днес. Всеки от тях сподели за какво гласува, като общото бе призив всички да отидат до урните. Някои обявиха, че гласуват за това да продължат да управляват, а други, разбира се, за точно обратното. Повечето лидери избраха хартиената бюлетина пред машината.

Ето какво казаха:

Корнелия Нинова

"Моментът е решаващ за България, излезте и гласувайте. Гласувам за промяна и стабилност, да излезем от дъното на всички мрачни класации, за подредена и социална България, която няма да остави никого в кризата, за здрав народ, чиста вода, храна, въздух, за справедливост. Това е възможна промяна, не се страхувайте, излезте, гласувайте за настоящето и бъдещето на децата си и на България", обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като гласува.

Тя упражни правото си на вот с машина - за въвеждането на които социалистите бяха активни в парламента. Нинова определи като "похвално" това, че в нейната секция е имало дори опашка от желаещи да гласуват - заради евентуално високата избирателна активност.

Красимир Каракачанов

За повишаване на доходите, "традиционното българско семейство" и сигурността на гражданите гласува лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Каракачанов не пропусна да подчертае, че изброеното е "политика, която ние сме започнали да водим много отдавна", бидейки част от сегашното управление.

Лидерът на ВМРО очаквал шарен парламент, но се надявал "да бъде по-национално отговорен". А какво има предвид? - "Бяхме свидетели на това как част от българските партии не са български партии" и се държали така, че да нанесат поражение на управляващите, а не да направят нещо градивно".

Христо Иванов

"За промяна за това в България наистина да има демокрация, за свобода, законност и модернизация" гласува съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Иванов обаче гласува с хартиена бюлетина, а не с машина - заради сигнала за нередности в листата на ДБ във Велико Търново.

"След изборите очаквам да се сформира Народно събрание, което да има повече легитимност и да започнем разговор за промяна в посоката", заяви още, призовавайки всички да гласуват, защото високата избирателна активност ще е гаранция за тази легитимност.

А за коалиции след изборите? "Мислили сме за много неща, но днес не е денят да коментираме".

Мустафа Карадайъ и Ахмед Доган

Рано сутринта гласуваха и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, и почетният председател на Движението Ахмед Доган - и двамата с хартиени бюлетини - за "рестарт на държавността".

Това бе предизборният слоган на партията. Любопитното е, че ДПС се водеше най-големият радетелза машинния вот - "да не пипат човешки ръчички".

Рано гласуваха и Арман Бабикян и Николай Хаджигенов от Отровното трио, което е в коалиция с "Изправи се.БГ".

Председателят на НФСБ Валери Симеонов, който се коалира с "Воля" на Веселин Марешки, гласува в Бургас.

"Гласувах в българския парламент да има повече честни, смели и отговори хора, които да са почтенни и некорумпирани. Дай Боже, това да даде нов тласък на държавата", обяви.

По обяд гласува и Марешки.

Малко след 12 ч. своя вот даде и съпредседателката на "Изправи се! Мутрин вън!" Мая Манолова. Пред журналисти тя сподели, че е глсувала за "за смяна на караула, за парите да стигат до хората, за високи доходи, за преизчисления на пенсиите, за подкрепа на децата, хората и малкия и среден бизнес". 

После тя се обърна към избирателите: 

"Продължавайте така! Не се уплашихте! Опровергахте социолозите, които вещаеха ниска изборна активност. Продължавайте така! Нека гласуването да е масово - днес вие сте властта! Активност, активност, активност!"

 

Очаквайте подробности