Нападател се вряза с кола в двама полицаи край Капитолия във Вашингтон, като по-късно единият от тях почина от раните си в болница. След като блъснал униформените, шофьорът напуснал автомобила и намушкал служител на закона с нож, потвърди негов колега пред Си Ен Ен.

Други униформени са произвели изстрели и заподозреният е бил прострелян и откаран в болница, където по-късно е издъхнал. Шефката полицията на Капитолия Йогананда Питман (на снимката долу) описа на пресконференция с подробности нападението пред сградата на Конгреса.

"Заподозреният нахлу от страната на северната барикада на Капитолия. Блъсна с кола двама полицейски служители и се заби в северната барикада. След това заподозреният напусна превозното средство с нож в ръка. Той не отвърна на вербалните команди на нашите служители, заяви тя. - Заподозреният се нахвърли срещу полицейските служители на Капитолия, след което те стреляха. Можем да потвърдим, че заподозреният е мъртъв."

Улиците около сградата на американския Конгрес и съседните сгради в столицата бяха затворени и отцепени, а на място има засилено полицейско присъствие заради заплаха за сигурността, предадоха световните агенции.

На този етап полицията изключва случаят да е свързан с тероризъм. Засега мотивите не са изяснени.

Първоначално бе обявено, че полицията е реагирала на сигнал за евентуална стрелба на улица близо до Капитолия.

По време на полицейската операция за кратко хеликоптер дори е кацнал пред сградата на Конгреса, а после е отлетял.

По времето на инцидента президентът Джо Байдън не е бил във Вашингтон. По-рано през деня той е заминал за Кемп Дейвид. Информиран е за станалото, заявиха от Белия дом.