В България досега са били съобщени 1442 нежелани лекарствени реакции от ваксини срещу COVID-19.

Това съобщи в четвъртък на редовния брифинг на здравните власти за разпространението на епидемията в страната директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Гражданите съобщават за грипоподобни симптоми, за повишена температура и болка на мястото на убождането.

Тези симптоми отшумяват най-често до 24 часа, рядко до 48 часа.

Сигналите от имунизирани с ваксината на „Модерна“ са били 108 , на „Пфайзер“/„Бионтех“ - 332, на „АстраЗенека“ - 1002, посочи Кирилов.

До края на юни в България се чакат 1,4 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“, близо половин милион дози от „Модерна“, близо милион от „АстраЗенека“, близо половин милион от препарата на „Янсен“, добави той.

Първата пратка от четвъртата одобрена от ЕС ваксина се очаква на 16 април. Тогава в България трябва да пристигнат 14 400 дози. През април е планирана още една доставка от 24 хил. дози.

През април се чакат около 700 хил. дози, като половината от тях - 350 хил. трябва да са от иРНК ваксини, добави Кирилов.

Това е и в основата на повтаряното напоследък от здравните власти твърдение, че към края на април ще има вече избор на ваксини, какъвто здравният министър обещаваше още от началото на ваксинацията.

Той уточни, че на ниво ЕС все още няма решение как ще бъдат разпределени допълнителните 10 млн. дози от ваксината на „Пфайзер“/„Бионтех“. Той припомни и че този препарат вече ще може да се съхранява за две седмици при по-високи темпетаратури - от -25 до -15 градуса.

Не се обмисля задължително ваксиниране на медицински персонал, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в отговор на въпрос.

Към момента наличните количества ваксина са в страната са 277 665 дози, отчете Ангелов.

От тях 11 655 дози от „Пфайзер“, 24 375 от „Модерна“ и 241 635 от „АстраЗенека“ са за първа доза.

За втора доза се пазят 53 919 от препарата на „Пфайзер“ и 43 885 от „Модерна“.