Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън дава обнадеждаващи сигнали за готовност да подобри ситуацията около ядреното споразумение с Иран, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС, информира БТА.

"Сега има обнадеждаващи сигнали от администрацията на Байдън", които говорят за "търсене на някакъв компромис, за да се извади от задънената улица ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие и да се започне паралелно разглеждане на допълнителни поводи за притеснение", каза Лавров на специална сесия на Близкоизточната конференция на международния дискусионен клуб "Валдай".

Той отбеляза, че Русия подкрепя активно диалога по връщане към ядреното споразумение с Иран и обсъждането на претенциите на страните.

"За съжаление, все още е силна инерцията, останала от предишната администрация на САЩ: инерцията да се разглеждат всички проблеми в региона през антииранска призма", отчете в същото време Лавров.

По-рано говорителката на Белия дом Джен Саки заяви пред журналисти, че САЩ продължават да бъдат готови за дипломатически контакти с Иран, които да позволят и на двете страни да се върнат към изпълняването на Съвместния всеобхватен план за действие.

В понеделник изданието "Политико" писа, че американската администрация планира да представи тази седмица на Иран нови предложения във връзка със ситуацията около ядрената сделка. Инициативата предвижда известно смекчаване на американските санкции в замяна на спиране на някои видове ядрени дейности от страна на Техеран, като използването на газови центрофуги и обогатяване на уран до 20 на сто, твърди американската медия.

Русия подкрепя запазването на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма без никакви промени спрямо формата, одобрен от Съвета за сигурност на ООН, подчерта Лавров. Той добави, че паралелно с това трябва да започне процес на преговори за системата за сигурност и сътрудничество в района на Персийския залив и около него.

Русия е предложила неформална пътна карта за изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие, показваща как Иран и САЩ ще се връщат стъпка по стъпка към изпълнението на задълженията си, съобщи Лавров.