По-скъп ток от 2 юли 2021 г. искат два от обществените доставчици - „EVN България Електроснабдяване“ и „Енерго-Про“. Това става ясно от съобщения на електроразпределителните дружества и внесените от тях заявления за регулираните цени на електроенергията за домакинствата за второто шестмесечие на годината. 31 март е срокът по закон, в който заявленията се подават в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). От „ЧЕЗ-България“ все още не са съобщили своите изчисления.

От компанията, която захранва Югоизточна България, искат поскъпване на електроенергията с 2,1%, а от снабдителя за Североизточна България - с 1,7 на сто.

В първия случай това значи дневната тарифа за домакинствата да стане 0,14118 лв/кВтч (без ДДС), а нощната - 0,05873 лв/кВтч (без ДДС). От EVN отново предлагат КЕВР да одобри нов модел на формиране на цената за достъп до разпределителната мрежа, заплащана от битовите клиенти, става ясно от съобщение на компанията. Според предложението цената достъп за битови клиенти би била постоянна компонента, изчислявана вече на база предоставена мощност за всеки обект вместо на база потребление. Този модел действа от 2011 г. за бизнес клиентите на компанията, като той се прилага и в още 18 държави от Европейския съюз. С цел равнопоставеност дружеството предлага от 1 юли 2021 г. тя да е еднаква за битови и бизнес клиенти: 0,02617 лв./кВтч/ден.

Предложеният нов начин на калкулиране на цена достъп за битови клиенти има като ефект по-ниска цена за пренос на електрическа енергия през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение (НН). Така в заявлението на компанията цена пренос за мрежа ниско напрежение е с 15% по-ниска от действащата цена: 0,03037 лв./кВтч, при сегашна цена 0,03574 лв./кВтч (без ДДС), обясняват от електроразпределителното дружество. 

Новият начин на формиране на цена достъп до мрежата за битови клиенти, който „Електроразпределение Юг“ предлага, е с цел повече прозрачност и справедливост за ползвателите на мрежата. В момента разходите за достъп до мрежата се покриват според месечната консумация и количеството потребена енергия, а не според ангажирания от клиентите капацитет. Това не отговаря на обстоятелството, че тези разходи са постоянни и не зависят от потреблението. Резултатът е кръстосано субсидиране между клиентите с различна предоставена мощност (капацитет). Тук влизат и обекти, които, въпреки че не консумират енергия, предизвикват разходи за поддръжка на мрежата и услугите до тях. С предложения модел кръстосаното субсидиране между различните клиенти се прекратява и се постига по-справедливо разпределение на разходите за поддръжка и развитие на мрежата, без да се увеличават приходите на компанията, тъй като те остават такива, каквито се определят от КЕВР за всеки ценови период, добавят от EVN.

Досега КЕВР не е приемала новите методи за изчисление на цената. Решенията колко ще струва токът от 1 юли 2021 г. предстоят.