Европейската комисия дава Полша на Съда на Европейския съюз (СЕС) заради закона за съдебната система, влязъл в сила през февруари, съобщи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Законът е в ущърб на независимостта на съдебната система и е несъвместим с основни разпоредби в договорите за ЕС, поясни Рейндерс. По този начин на съдиите не се дава възможност да прилагат директно европейското законодателство за защита на независимостта им, както и да искат предварително становище по подобни въпроси от СЕС.

Еврокомисарят допълни, че полските съдии са изложени на риск от отстраняване от работа, снемане на имунитета, започване на наказателна процедура срещу тях и дори арест. Това решение може да бъде взето от Дисциплинарната камара на Върховния съд.

„Страните членки са тези, които трябва да решат дали искат да имат система с имунитет на съдиите. Но решението за снемането му трябва да се взема от независим орган. В Полша независимостта и безпристрастността на Дисциплинарната камара не са гарантирани“, заяви Рейндерс.

Според експерти Дисциплинарната камара е зависима от законодателната и изпълнителната власт на страната. Дидие Рейндерс допълни, че Комисията ще поиска от Съда да въведе временни мерки, с които да замрази разпоредбите от влезлия в сила закон.