Сред геополитическите съвети, които даваше на лидерите на своята страна, Хенри Кисинджър има един близък до сърцето си: да откъсне Русия от Китай, както веднъж президентът Ричард Никсън се опитва да откъсне Китай от орбитата на Съветския съюз, пише днес в анализ френският консервативен всекидневник „Фигаро“.

Тази идея беше подхранвана от администрацията на Тръмп без никакви убедителни резултати, като се има предвид структурната неспособност на американските управляващи да успокоят отношенията между Вашингтон и Москва от встъпването в длъжност на Владимир Путин, отбелязва изданието.

Най-малко ставаше въпрос да не се тласкат руснаците в обятията на китайците, когато Тръмп бе решил да постави конфронтацията с Пекин в центъра на външната си политика - важно скъсване със „стратегическо търпение“, проявявано от Вашингтон, откакто свърши Студената война.

Но откакто на власт дойде Джо Байдън и обяви риторична война както на китайския, така и на руския „авторитарен“ режим, ще се ускори ли сближаването между Москва и Пекин?

Байдън обяви, че демокрациите трябва да се обединят, за да се борят срещу авторитарните режими и да докажат, че демокрацията работи. Според господаря на Белия дом Москва и Пекин вярват, че бъдещето принадлежи на авторитаризма. Байдън иска демокрациите да се противопоставят заедно на китайските глобални инфраструктурни и технологични проекти („Един пояс, един път“, изграждането на съобщителни мрежи от пето поколение) с подобни общи инициативи.

„Фигаро“ отбелязва, че американските политици и от двете големи партии са съгласни за китайската заплаха, но спорят дали Китай и Русия „да бъдат слагани в един кюп“. Спорове предизвика телевизионното интервю, в което Байдън отговори утвърдително на въпрос на водещия дали смята Путин за „убиец“ и се закани, че руският президент „ще плати цена“ за подозираната руска намеса в американските президентски избори миналия ноември.

Мнозина вярват, че Байдън тласка Русия в ръцете на Китай, използвайки за Путин думи, които преди са били чувани само по време на войни, казва Дейвид Голдман, американски китаевед. Според него, ако САЩ смятат да създават коалиция около себе си, те надценяват силите си. Икономическата сила на Китай ще накара страните, които преди са били неутрални, да се замислят дълбоко, смята Голдман.

Сближаването между Русия и Китай се засилва, откакто отношенията между САЩ  и Русия се влошиха, т.е. от началото на този век, отбелязва „Фигаро“. Повратният момент беше анексирането на Крим от Русия и санкциите срещу нея, с които Западът отговори. Вестникът цитира друг експерт - Джон Хербст, според когото Западът трябва да осуети съюз между Русия и Китай с всички средства, но и да отчита, че Русия иска съгласието на Запада да възстанови някогашната си империя, включително с територията на Украйна.

На неотдавнашна среща външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Ван И изразиха споделено раздразнение, че Западът се опитва да се меси във вътрешните им работи, използвайки като предлог спазването на човешките права. Изправени пред новите американски политики, Москва и Пекин се опитват да създадат алтернатива на Запада със свой стратегически съюз. Експертите обаче признават, че той едва ли ще прерасне в военно-политически, отбелязва „Фигаро“. Общата основа на отношенията им е противопоставянето на Запада, но целите им са различни. Китай се стреми към глобално господство, докато Русия - към възстановяване на миналия си статус. Тя смята, че е била предадена от западните си партньори в края на Студената война и иска възмездие за това.

Китайско-руските отношения съществуват от 400 години и познават периоди на възход и на падение. Траен в тях остава въпросът за границите, отбелязва вестникът. Той посочва, че до днес както в китайски, така и в руски източници могат да се намерят индикации, че Китай претендира за руското богатство в Сибир и че някои млади изследователи дори начират Владивосток, главния град на руския Далечен изток, китайски.

Икономически Русия не може да се мери с Китай. Нейният дял в световния БВП е 1,75%, докато китайският е 18,2%.

Експертите отбелязват, че днес би било трудно за САЩ да забият клин между Русия и Китай, но и че рано или късно китайската мощ ще разтревожи руснаците.

„Трябва да бъдем креативни и търпеливи и един ден възгледите на Русия ще се променят“, казва пред „Фигаро“ бившия служител на Пентагона Елбридж Колби.