Серхио Агуеро няма да продължи да бъде футболист на „Манчестър Сити“ след края на този сезон, обявиха нападателят и клубът.

Договорът на 32-годишния ас изтича и той е бил информиран, че няма да бъде подновен.

Аржентинецът, който е голмайстор №1 в историята на „Сити“ с 257 попадения в 384 мача досега, ще бъде почетен със статуя край стадион „Етихад“, а освен него тази чест ще бъде оказана на двама негови бивши съотборници, част от славна ера за „гражданите“ - Венсан Компани и Давид Силва.

Агуеро ще бъде запомнен най-вече с победния си гол във вратата на „Куинс Парк Рейнджърс“ в последния кръг на сезон 2011-2012, донесъл първа титла за „Сити“ от 44 години насам. Той падна в добавеното време. Оттогава „небесносините“ доминират във Висшата лига.

Кун, както го наричат най-вече в родината му, се присъедини към „Ман Сити“ година по-рано - през 2011-а, от „Атлетико“ (Мадрид).

Той е три пъти шампион на Англия, веднъж вдигна Купата на Футболната асоциация и пет пъти Купата на Лигата.

Клубът публикува специално послание към нападателя от страна на президента Халдун ал Мубарак. Думи на признание в социалните мрежи има и от футболисти от други отбори.

През този сезон „деветката“ не е титуляр, той бе споходен от контузии и лични проблеми. Участвал е само в 14 мача дотук, като в девет от тях е започвал като титуляр и има три гола. Не е напълно ясно дали първи е изявил желание да си тръгне, или инициативата е на тима. Според Би Би Си е второто.

В последните месеци се заговори, че Агуеро приключва със „Сити“. Пише се за интерес към него от клубове като „Барселона“, „Пари Сен Жермен“, „Ювентус“, „Интер“ и дори „Челси“ в Англия. 

Същевременно се спекулира, че Пеп Гуардиола проявява интерес към Ерлинг Холанд („Борусия“ Дортмунд), а някои медии пращат и Хари Кейн на „Етихад“.

Серхио Агуеро е на четвърто място във вечната голмайсторска листа на Висшата лига със 181 попадения. Пред него са Алън Шийрър (260), Уейн Руни (208) и Анди Коул (187). Реалистично е да измести Коул до края на шампионата.

Същевременно той е №1 в съотношението голове към минути на терена. Разписвал се е на всеки средно 108,3 мин., като по този показател зад него са Тиери Анри, Хари Кейн, Мохамед Салах и Рууд ван Нистелрой, показва статистика на Би Би Си.