В две различни позиции големите търговски вериги и Сдружението на заведенията излязоха с призив здравните власти да разхлабят мерките за бизнеса от 1 април. Позициите им обаче се разминават – веригите са съгласни мерките да продължат, но да отворят магазините за търговия с нехранителни стоки, а ресторантите, баровете и заведенията за хранене да останат затворени. Собствениците на заведения обаче са категорични:

„Отказваме да приемем ново удължаване“.

Само след два дни изтичат 10-дневните противоепидмични ограничения, с които бяха затворени ресторанти и барове, учебни заведения и публични места, в които има струпване на голям брой хора. Към момента здравните власти предупреждават, че това време не е достатъчно за овладяване на пика на заразата.  

От Сдружението за модерна търговия (СМТ) обаче призовават при евентуално удължаване на действието на противоепидемичните мерки от тях да отпадне затварянето на големите магазини за търговия с нехранителни стоки. Т. е. да се направи отново изключение, каквото бе допуснато преди дни и срещу което протестираха от ресторантьорския бранш, като обвиниха управляващите в дискриминация.  

Според големите търговски вериги към момента тази мярка води до пренасочване на целия клиентски поток - от стотици хиляди българи, към много по-малки като брой и площ търговски обекти, които имат силно ограничен капацитет за гарантиране на дистанция и спазване на противоепидемичните мерки.

Това води по-скоро до повишаване на риска от разпространение на COVID-19, отколкото до намаляването му, каквато е целта на наложените ограничителни мерки, твърдят оттам.

Според сдружението възстановяването на дейността на големите магазини ще има положителен здравен ефект, тъй като в тях е възможно да бъде осигурена необходимата дистанция между пазаруващите и пропускателен режим с цел избягване на струпване на много клиенти, каквото вече са наблюдава в по-малките обекти.

Водещите ритейлъри вече показаха през над тримесечния локдаун, който беше въведен през ноември, че имат капацитета и мотивацията да спазват стриктно предписанията на здравните власти и да осигурят безопасна среда за работа и пазаруване. Доказателство за това е фактът, че функционирането им не само не доведе до ръст на заболеваемостта, но и допринесе за добър контрол на разпространението на вируса, се казва в позиция на СМТ.

И задават следните въпроси:

На базата на каква информация и какъв анализ беше приета мярка, която предполага, че големите магазини са по-рискови за разпространението на коронавируса спрямо по-малките?

На базата на каква информация и какъв анализ беше изчислено, че магазин с площ 300 кв. м. може да работи и е безопасен, а магазин с площ 301 кв. м. трябва да бъде затворен и е опасен за разпространението на вируса?

Къде се пренасочва потокът от потребители, когато големите магазини са затворени?

Как може да се обясни фактът, че в периода от средата на ноември до средата на януари, когато големите нехранителни магазини работеха без прекъсване, среднодневният брой на новозаразените с коронавирус в България спадна почти 10 пъти?

Може да забранява тоя, който има пари

От Сдружението на заведенията в България са настроени още по-критично към управляващите. В позицията им се казва, че са се нагледали на „предпоследни заповеди“ и се страхуват от поредно удължаване на мерките.

„Очакванията ни са свързани с едно-единствено нещо, а именно, от първи април да заработят всички заведения. Остро се противопоставяме на анонсираната преди няколко дни идея на кметицата на София Йорданка Фандъкова, че първоначално мерките ще бъдат разхлабени само за дневните заведения с градини. Подобно нещо цели поредното разделение на бранша, не е коментирано с наши представители, противоречи на изказаната от нас максима, касаеща затварянето - "Всичко или нищо", която трябва да важи и за фактическото отваряне и не на последно място, само 14% от всички заведения желаят подобно разхлабване на мерките“, пишат оттам.

И продължават:  

"Може да забранява тоя, който има пари. Който няма пари, какво ще забранява?

Не можем да пропуснем и един изключително притеснителен факт! От първи април вече няма компенсации за бизнеса при удължаване на забраните! Това означава, че всички разходи, които съществуват без значение дали работим или не, ще трябва да бъдат поети от бизнеса." 

Затова ресторантьорският бранш отказва да приеме ново удължаване.

"Защото парите никога не спят, а банките още по-малко!", завършват оттам.