България загуби и втория си мач от световните квалификации - 0:2 срещу Италия на стадион "Васил Левски". Андреа Белоти откри от много спорна дузпа в 43-ата минута. В 82-ата резервата Мануел Локатели удвои с ефектен гол.

В четвъртък тимът ни падна от Швейцария с 1:3. Днес поне показа, че може и да не е боксова круша, стига да играе с желание, себераздаване, взаимопомощ и повече смелост. Ясен Петров пък заложи на по-удачен състав.

Това е първа победа на Италия срещу България в официален мач в София. "Скуадрата" показа по-високата си класа, игра прагматично, напипа слабите ни места и взе това, за което дойде без да се влага на 100 процента.

"Лъвовете" записаха единствения си удар във вратата в началото на срещата - чрез Андрей Гълъбинов, който се подвизава в Серия А. След това Спас Делев проби отлично отляво, но акцията му остана без подкрепа.

Гостите създадоха ситуации, но те не бяха 100-процентови, в тези минути отлично се справяше българската защита, в която имаше промени в сравнение с първата среща - на мястото на Петър Занев започна Валентин Антов ("Болоня"). А като халф-бек на мястото на Страхил Попов бе предпочетен Момчил Цветанов.

Слабо звено обаче беше Сисиньо - италианците атакуваха предимно от неговата зона отляво. Бразилецът бе заменен на почивката. След негова грешка дойде дузпата, при която просто не се вижда контакт между Даниел Димов и Белоти в 42-ата.

През втората част Италия отстъпи инициативата с мисъл да заиграе повече на контри. България пък пробва натиск, но на състава ни не бе позволено дори по-солидно присъствие в половината на опонента. Нашите сипеха центирания, които не водеха до нищо. Най-добрата акция бе в 57-ата, когато "лъвовете" поискаха дузпа, а при продължението на атаката бе вдигната засада на Бирсент Карагерен, който се бе озовал в добра позиция за стрелба.

Играта вървеше равностойно, поне имаше битка. В 72-ата Белоти бе изведен зад отбраната ни и прехвърли Пламен Илиев, но удари греда, а от втория опит не уцели рамката.

След 10 минути Локатели реализира за първи път с екипа на представителния тим на родината си при продължителна обсада. Тук българската селекция рухна и Илиев предотврати трети гол при акции на Чиро Имобиле, който го тества два пъти в заключителните моменти. 

Съставът на България: Пламен Илиев, Момчил Цветанов, Даниел Димов, Васил Божиков, Валентин Антов, Сисиньо (46-Бирсент Карагерен), Георги Костадинов-капитан (62-Кристиян Малинов), Петър Витанов (88-Мартин Райнов), Ивайло Чочев, Андрей Гълъбинов, Спас Делев (78-Атанас Илиев).

Ясен Петров направи общо шест промени, като схемата на игра остана същата - с халф-бекове. Петър Витанов дебютира в националния, а заедно с него в средата на терена започна и Ивайло Чочев. Капитанът Георги Костадинов разочарова. Атаката се водеше от Гълъбинов и Делев, като контузилият се срещу швейцарците Кирил Десподов остана извън групата, а Георги Йомов изобщо не влезе. 

В сряда отборът ни гостува на Северна Ирландия, с което приключва пролетната сесия квалификации. В другия мач от групата Швейцария спечели с 1:0 срещу Латвия у дома. Така двата фаворита имат по 6 точки, а всички останали са без актив.