Дали "Северен поток" 2 ще бъде завършен или не в крайна сметка зависи от компаниите, които участват в строителството му - въпреки че Вашингтон се противопоставя на проекта. Това заявява в интервю, излъчено по CNN и цитирано от Ройтерс държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

В сряда Блинкън е заявил пред германския си колега, че американските санкции срещу газопровода от Русия до Германия са реална възможност и няма никакво колебание по отношение на позицията на САЩ, които са против изграждането му, припомня агенцията. 

"Северен поток" 2, минаващ от Русия към Германия под Балтийско море, заобикаляйки Украйна, е смятан от САЩ за геополитически, а не за икономически проект, който застрашава европейската сигурност. Такава беше и позицията на предишната американска администрация, а през двете камари на Конгреса с мнозинство от над 2/3 и при бипартиен консенсус между републиканци и демократи бяха записани санкции за компаниите, участващи в строежа. Същото се отнася и за втората тръба на другия проект на "Газпром" - "Турски поток". Кремъл твърди тъкмо обратното - че "Северен поток" 2 е чисто комерсиален проект. САЩ вече наложиха санкции на някои от компаниите, но все още не са направили следваща категорична стъпка. 

И в интервюто за CNN Блинкън повтаря, че САЩ са направили така, че позицията по отношение на "Северен поток" 2 да е ясна и добре разбрана от европейските партньори.

"Това дава на Русия оръжие - да използва енергията като инструмент за принуда", каза той.

„Искахме само да се уверим, че в нашата позиция няма двусмислие, че нашите приятели и партньори ни разбират. И наистина е жалко, че тръбопроводът по някакъв начин е източник на разделение, но въпреки това във всяка друга област, ние работим най-тясно заедно от всякога“.

По думите на държавния секретар агресивното поведение на Русия е ключова грижа както на НАТО, така и на САЩ. А американската администрация ще "предприеме необходимите действия в избрания от нас момент и място".

Повече подробности не сподели.